Още от времето на бащата на медицината – Хипократ, виното

...
Още от времето на бащата на медицината – Хипократ, виното
Коментари Харесай

Медицина в дъбови бъчви: Една от най-старите френски болници е известна… с избата си

Още от времето на бащата на медицината – Хипократ, виното е било употребявано за лекуването на разнообразни типове заболявания.

Традицията се е запазила и до по-късни времена, когато в Страсбург, Франция отваря болница, в която избата е неизменима част.

Става дума за едно от най-старите лечебни заведения в страната.

От основаването си през XII в., в продължение на 600 години, „ Опитал Сивил” е приемала пациентите да си заплащат с грозде, от което се произвеждало вино. Това е постоянно срещана процедура във Франция, защото лечебните заведения успявали да печелят от това, а студената маза била идеалното място за готовото вино.

Виното пък привличало хора от целия свят, които идвали да лекуват болести с него. По близо две бутилки дневно помагали на пациентите да се оправят с заболяванията. Въпреки че тази процедура е прекъсната през 90-те години на предишния век, виното е спомагало да се третират проблеми като подувания, наднормено тегло, херпес, а на тогавашните наследници на Казанова – шест чаши от „ Сент-Амур” помагали за либидото им.

Днес болничната маза създава над 150 000 бутилки на година. Над нея пък е едно от най-модерните лечебни заведения в страната, като през 2008 година беше открит нов негов корпус. През годините в болничното заведение са работили четирима нобелови лауреати.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР