Още от следващата седмица започват обиколките по домовете на децата

...
Още от следващата седмица започват обиколките по домовете на децата
Коментари Харесай

500 представители на властта издирват липсващи ученици

Още от идната седмица стартират обиколките по домовете на децата и учениците в Русенско, които не са записани в детска градина или учебно заведение. Това стана ясно от извършена по-рано през днешния ден среща в Областната администрация. „ Трябва да създадем всичко допустимо за обезпечаването на оптимален обсег и ефикасен образователен развой. Считам, че образованието е един от най-важните стълбове на държавността “, съобщи Станев. Без смяна по отношение на предходната година остава броят на образуваните екипи в региона, които ще търсят деца у дома. Те ще бъдат още веднъж 31, като в тях ще се включат 489 педагогичен експерти, представители на общините, на дирекциите за обществено подкрепяне и служители на реда. Ръководителите на екипите ще бъдат специалисти от Регионалното ръководство на образованието /РУО/. Най-голям е делът на учителите – 334, което е малко над 68% от всички ангажирани с процеса.

През септември и октомври следва да бъдат посетени към 1200 адреса в района. Поне толкоз са били през миналата година. Освен да убеждават родителите за изгодата от образованието,екипите по обсег могат да им предложат поддръжка за намиране на работа и обществено подкрепяне. В някои случаи специалистите могат да спомагат на фамилиите даже за адресна регистрация. И тази година обходите по Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане, включване и попречване на отпадането от просветителната система на деца иученицив наложителна предучилищна и учебна възраст ще стартират месец по-рано. Припомняме, че наложителното обучение в България е от 5 до 16 годишна възраст. На база информация от Националния статистически институт излиза наяве, че общият брой на децата на възраст сред 5 и 16 години, подлежащи на обсег в просветителните институции в областРусе, е 23 356. От тях 19 008 се образоват в предучилищни и учебни институции, а 4 932 е броят на децата, за които следва да бъдат осъществени действия по осъществяване на упоменатия механизъм. Установено е, че 4 348 на брой са малолетните, които са в чужбина, само че към момента попадат под обсега на Механизма заради това, че те могат да се завърнат и да продължат образованието си в България. В момента, в който тези деца преминат 16 години, то автоматизирано ще излязат от системата за обсег. Оказва се, че те са към 18% от подлежащите на образование в предучилищна и учебна възраст деца в областРусе.

По последни данни към края на 22-и април с помощта на работата на екипите за обсег 56 деца и възпитаници са записани в детска градина или учебно заведение, а 13 са преместени в друга просветителна институция. Приоритетно през тази година ще се работи за консолидираното на децата от предучилищна възраст, 1-и клас и приключили 7-и клас, само че към момента не записали се в 8-и.

В днешната среща началникът на РУО доктор Росица Георгиева, както и представители на всички упоменати ведомства.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР