Още от следващата седмица малките ученици от I до IV

...
Още от следващата седмица малките ученици от I до IV
Коментари Харесай

Връщат учениците в клас след тестване

Още от идната седмица дребните възпитаници от I до IV клас може да се върнат в учебно заведение, само че единствено след тестване два пъти седмично, оповестиха министрите на опазването на здравето и образованието Стойчо Кацаров и Николай Денков на взаимен брифинг.

Правителството ще отпусне 13 млн. лeва за обезпечаване на безвъзмездни проби за възпитаници. Министерство на здравеопазването даде обещание незабавно да разгласи социална поръчка за доставка на щадящи проби. МОН пък се зарече да сътвори организация тестването да стартира незабавно, когато те са налични. Вземането на проби ще става в понеделник и четвъртък и със единодушието на родителите. Слюнката ще се взема в дребен резервоар или пликче и ще бъде изследвана с реактив. Децата, чиито родители не са съгласни, ще продължат да учат онлайн. Също два пъти седмично ще бъдат тествани и учителите, които се връщат в учебно заведение без документ за имунизиране или за преболедуване. Ако някое дете се окаже положително, ще бъде връщано на входа на учебното заведение, тъй че да не се постанова карантинирането на цяла паралелка. Тестовете ще дават резултат в границите на един образователен час. Ако този модел проработи, ще бъде прибавен и за по-големите възпитаници.

" Въвеждаме филтър на входа на учебното заведение, с цел да го създадем безвредно. За тази цел имаме потребност от поддръжката и на родителите, и на учителите. Няма никакво място за дейности, които подриват опцията на нашата просветителна система да си свърши работата ", сподели министър Денков. Той акцентира, че учебните заведения се затварят не от министерствата, а от риска от заболяване и тежки последици за децата.

" Надяваме се двете министерства да бъдат безапелационни и поредни в тези ограничения и да ги наложат с по-голям обсег ", обявиха от Националната мрежа за децата.

Директори на учебни заведения в Благоевград настояха за въвеждане на зелени документи в образованието. Някои от тях към този момент изискват тестване на учителите. " Реакцията на сътрудниците, които не желаят да се имунизират, за мен е изцяло необяснима и несъответстваща ", съобщи учебната директорка Милена Ковачева.

И през вчерашния ден продължиха опашките за имунизиране и тестване в страната. Сривове в Националната здравноинформационна система имаше и при започване на новата седмица. Това затрудни издаването на имунизационни документи и процеса по евакуиране на документи от преболедувалите.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР