Още от сформирането на 48-ия парламент стана ясно, че и

...
Още от сформирането на 48-ия парламент стана ясно, че и
Коментари Харесай

Георги Свиленски: Третият мандат е спасителният – с него партиите трябва да сглобят правителство

„ Още от сформирането на 48-ия парламент стана ясно, че и най-голямата парламентарна група има единствено 67 народни представители. Втората има 53. Това не се е случвало последните 30 години и то не дава резистентност и непоклатимост на което и да е Народно заседание. Стана ясно, че тези партии не могат нито да проведат съвещания, нито диалозите, с цел да намерят нужното болшинство за поддръжка на държавно управление, било то с първия или с втория мандат. “ Това съобщи зам.-председателят на ПГ на “БСП за България “ Георги Свиленски в ефира на БТВ.
„ Затова още на идващия ден след изборите всички насочиха погледите към третия мандат. Защото той е антикризисният, той е избавителният – това е мандатът, даден на всички партии да се опитат да сглобят държавно управление, което да работи в интерес на България “, сподели още социалистът в предаването “Лице в лице “.
Свиленски изясни, че когато ти дават изследователски мандат за сформиране на държавно управление, първото, което би трябвало да бъде направено, е да търсиш болшинство, а не да поставяш червени линии. „ На Политическа партия им е пределно ясно, че Българска социалистическа партия няма по какъв начин да поддържа декларация, в която съществува продължаването на военна помощ за Украйна. Знаят нашата позиция по тематиката, ние сезирахме и Конституционния съд и чакаме решение, че това деяние е противоконституционно. Те напълно целеустремено го залагат като приоритет “, безапелационен е той и попита по какъв начин може и Изборният кодекс да бъде залог за съставянето на държавно управление.
„ Стана ясно, че те няма по какъв начин да намерят тази поддръжка. Желанието им да вършат кабинет със 70 народни представители – това е по-малко от 1/3 от българския парламент, няма по какъв начин да се случи. Днес и на председателския съвет стана ясно, че тази декларация няма по какъв начин да получи поддръжка “, уточни депутатът от Българска социалистическа партия.
По думите на Свиленски носителите на първите два мандата са представяли пред обществото някакви дейности на угриженост. „ На процедура едните показаха подготвен кабинет без никакво разискване, а другите декларация, за която авансово знаеха, че няма да получат поддръжка. “
„ Лошото е, че загубихме три месеца “, съобщи Георги Свиленски и продължи: „ Президентът Радев три месеца губи времето на българските жители и на българския парламент. Никой не му е желал това време. Не може поради метеорологичните условия да се нарушава Конституцията, тя ясно е разписала периодите – в границите на седем дни първата мощ би трябвало да върне мандата и в идната алинея написа, че в същия период би трябвало да бъде връчен идващият “, изясни социалистът.
Според Свиленски по този метод се основава неприятен казус, при който напред във времето президенти могат да държат връчването на мандати с години, с цел да ръководят техните министри. „ И да ги питате за какво няма вертолети, за какво няма детска болница, за какво няма медикаменти, за какво през днешния ден се възпламени локомотив, за какво през днешния ден служител на реда беше хванат да транспортира бежанци. Всички тези въпроси се задават, само че няма кой да отговори, тъй като тези хора не носят отговорност, те не са се явявали на избори. Затова споделяме, че би трябвало да има парламент и излъчено от него държавно управление, което да предстои на надзор. Иначе хаосът и рецесиите ще ни засипват “, безапелационен е той.
По думите на социалиста сходно закъснение на мандатите би имало смисъл, в случай че служебният кабинет беше внесъл бюджет на страната. „ Те не го направиха, започнахме годината със същия бюджет – без нараснали заплати, без нараснали приходи, без помощ за бизнеса, без помощ за стопанската система, без 25 ст. за литър гориво. Всичко това е с помощта на служебното държавно управление и на неналичието на бюджет “, изясни депутатът от левицата.
Свиленски прикани час по-скоро, когато бъде върнат вторият мандат, да бъде връчен третият. „ На който реши президентът, това е негово право, само че без да бави топката. България има потребност от парламент, който да одобри бюджет на страната. Нямаме помощи за деца, няма понижени налози за младежи до 26 година, пенсиите ще бъдат изплатени след 9-ти, 10-ти, хората се тормозят и някой би трябвало да ги успокои “, съобщи той и добави проблемите с битовата престъпност.
Свиленски напомни решението на Българска социалистическа партия, че няма да поддържат третия мандат, в случай че той бъде връчен на Движение за права и свободи или “Възраждане “. „ Да припомня, че ГЕРБ, Движение за права и свободи и “Възраждане “ смъкнаха законно държавно управление и в този момент не могат да сформират такова. “
На финала социалистът съобщи: „ Какво болшинство ще се образува зависи на кого ще бъде връчен третият мандат и по-късно по какъв начин ще бъде осъществен. Дали ще се изсипят на масата пет непреодолими трудности или ще се тръгне на разговор, на разсъдък, на цели “, заключи Свиленски.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР