Още от ранна детска възраст, всички ние знаем, че сте

...
Още от ранна детска възраст, всички ние знаем, че сте
Коментари Харесай

7 интересни факта за траките

Още от ранна детска възраст, всички ние знаем, че сте потомци на траките. И въпреки да знаем, че са населявали огромни земи – от Карпатите до Черно море и от р. Вардар до Егейско море, историята на това антично племе е пропита с много загадки. Ето обаче няколко забавни обстоятелството, които с годините са се потвърждавали неведнъж от редица историци.
1. Траките са се прехранвали със скотовъдство, отглеждане на животни и земеделие. Различни артефакти пък са доказателство, че също така, те са владеели до съвършенство дървообработването, кожарството и грънчарството.
2. Думата " траки " е с гръцки корен и значи див, несдържан. Не е инцидентен фактът, че тракийските племена са били изключителни воини и още по-добри " пирати ".
3. За античните ни потомци природата е била издигната в фетиш. Един от най-известните митологични облици на тази просвета е Орфей. Друг " любим " на траките е Дионис.
4. Траките несъмнено не са били моногамни. Напротив, всеки мъж е имал по няколко съпруги, които си разпределяли отговорностите – от обработката на земята до семейството.
5. Имали са странни обичаи – оплаквали са новородените бебета и са вдигали празници, когато някой почине. Историците свързват това с вярата им в задгробния живот.
6. Когато пък почине мъж, глава на семейство, неговата първа брачна половинка е убивана и погребвана с него.
7. Траките са дали на Европа и средство за връзка, създавайки една от най-древните писмености в света.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР