Още от първия ден на работата на служебния кабинет БСП

...
Още от първия ден на работата на служебния кабинет БСП
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин пред ФАКТИ: БСП няма да носи отговорност за действията на тримата социалисти в служебния кабинет

Още от първия ден на работата на служебния кабинет Българска социалистическа партия влезе в обтегнати връзки с екипа на Гълъб Донев. В него като министри влязоха трима социалисти - Крум Зарков (правосъден), Весела Лечева (спортен) и Явор Гечев (земеделски). Как се приема това от Българска социалистическа партия. По тематиката пред ФАКТИ приказва зам.-председателят на партията Кристиан Вигенин.

- Г-н Вигенин, към този момент сме в ръководството на длъжностен кабинет, само че от Българска социалистическа партия още от първия ден отправяте рецензии. Какво не ви харесва?
- На този стадий ние считаме, че служебното държавно управление стартира с дейности, които надвишават неговите отговорности, тъй като функционалността на служебния кабинет е да приготви провеждането на почтени избори. В тази връзка би следвало да резервира индиферентност в този развой и всяко едно деяние, което може да се преглежда като интервенция в изгода или ущърб за избрани партии или претенденти, не би следвало да се подхваща. Ние видяхме още от първия ден дейности, които са свързани с уволнения на социалисти. Действия и заявки, които са в посока да се нападат политически партии, които ще вземат участие в идните избори. В този смисъл такова държание и дейности са проблематични.

- Уволнението на госпожа Алексова от НКЖИ много разпали пристрастеностите?
- Тя бе уволнена. Областни шефове на Българска социалистическа партия също бяха уволнени…

- Значи не приказваме за една или две промени…
- В случая това бе най-видимото в НКЖИ, само че редом с това още същия ден бяха уволнени регионални шефове на Българска социалистическа партия, бяха уволнени и заместник-министри, който са от Българска социалистическа партия. Все отново сходни дейности, които се правят с гласовете на тези трима члена на Българска социалистическа партия, които са в служебния кабинет, са проблематични за нас. Ще следим какво ще се случи в идващите седмици, само че е видно, че имаме съображение за терзание.

- Вече повдигнахте тематиката, тъй като трима членове на партията ви вземат участие в служебния кабинет. Имахте ли информация, че ще бъдат министри, или постфактум разбрахте?
- Нито президентът, който ги назначи, нито самите хора, които станаха министри, оповестиха желанията си пред партията.

- Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова не пести рецензии към президента по принцип, а той назначи на мястото ѝ като министър на стопанската система човек, който тя уволни като шеф на ВМЗ-Сопот...
- Как да ви кажа, това, единствено по себе си, явно е търсено деяние от страна на президента. От всички специалисти в страната на тематика стопанска система и промишленост той реши да сложи човек, който схваща от военна промишленост. И който бе уволнен от Корнелия Нинова със съществени причини, който бяха изложени в писмени документи до министър-председателя, тогавашния. Самото това дейности демонстрира отношението на президента към Корнелия Нинова като ръководител на Българска социалистическа партия. Друг детайл, който няма по какъв начин да пропуснем, е, че и тримата членове на Националния съвет, които станаха служебни министри, не уведомиха партията. Не приказвам за решението им, а за метода. Това са хора, които са назначени, без да бъде осведомено управлението на Българска социалистическа партия. Те сами не споделиха, че са получили такава покана и имат желание да одобряват. Това е и нарушаване на Устава на Българска социалистическа партия, тъй като в него ясно е записано, че Националният съвет на партията удостоверява кандидатури - било за министър председател или министри, било в длъжностен кабинет или постоянен. За нас няма подозрение, че Уставът е нарушен. Когато Янаки Стоилов влезе в длъжностен кабинет на президента през предходната година, той осведоми управлението. Националният съвет взе решение, даде единодушие и нещата се придвижиха обикновено.

Ето тези неща, сами по себе си, приказват за опит за интервенция на президентската институция в делата на Българска социалистическа партия.

Това не трябва да се позволява и не е редно. И по тази причина ние имаме такава реакция. Тя е предизвикана извън, не е предизвикана от вътрешната страна.

- Тримата ще бъдат ли осъдени на сбирката на Националния съвет през днешния ден. Вие по какъв начин бихте дали своят вот?
- Да се приказва за санкции е малко предваритеелно. Следобед ще обсъждаме. При всички случаи ще излезем с позиция, в която ще уточним, че тези хора вземат участие там в персонално качество, а не като представители на Българска социалистическа партия. В този смисъл партията не носи отговорност за техните дейности и политики, както и за цялостната работа на служебния кабинет, макар че в него вземат участие социалисти.

- Но малко ще ви върна обратно, тъй като Крум Зарков, който сега е длъжностен правосъден министър, с гласа си спря връщането на хартиените бюлетини… Има ли някакво разминаване сред неговото държание и това, което се чака от него, като член на Българска социалистическа партия?
- Не бих желал да встъпвам в детайлности, тъй като при гласуването той бе народен представител от Българска социалистическа партия. Той, като подобен, има право на друго мнение. Тогава той гласоподава против решението на парламентарната група, само че въпреки всичко Българска социалистическа партия е демократична партия, а той имаше право на това. Да, това гласоподаване ще сътвори проблеми и на нас, тъй като в партията получаваме сигнали и претенции ние да ревизираме позицията във връзка с машините и вотът да бъде по желание – или машини, или хартия. Но в тази ситуация в този момент с неговото приемане на поста на длъжностен правосъден министър е нарушен Уставът и няма по какъв начин Националният съвет да не реагира. Но да не избързваме, тъй като към този момент виждам да се приказва по тематиката за някакви санкции и изключване. Ще вземем решение в Националния съвет през днешния ден.

- Държавният глава даде третия мандат за сформиране на кабинет на Българска социалистическа партия. Къде се „ счупиха “ диалозите, с цел да не съумеете?
- Видяхте, че Българска социалистическа партия постави всички старания да има парламент и парламентарно подкрепено държавно управление. Подходихме по най-хубавия вероятен метод на база опита, който натрупахме през предходната година. Тръгнахме с програмата и значимите неща, които би трябвало да се свършат, изключително до края на годината. Разписахме доста ясна законодателна стратегия на база тези задължения, които бяха контрактувани. И в един миг „ ИТН “ реши да се отдръпна. Според мен те търсеха мотив.

Ако не беше изтеклият запис от съвещанието на „ Демократична България “, щяха да намерят различен мотив.

Това, от тяхна страна, бе редовно държание, което откри своя натурален свършек. Ние, от Българска социалистическа партия, виждайки, че няма болшинство зад законодателната ни стратегия, нямаше какво друго да създадем и върнахме мандата. Предстоят избори и дано хората оценят кой какво е приключил в предишния парламент, кой по какъв начин е подходил - отговорно или безконтролно, и така нататък Ние разчитаме на мощен резултат на база това, което свършихме през миналите месеци. Това е и най-важното нещо, което ще реши Националният съвет през днешния ден. Ние се фокусираме прекалено много върху тези трима члена на Националния съвет, които станаха служебни министри, само че по-важни са ред други неща. Предстои да решим и дали Българска социалистическа партия ще се яви независимо на изборите, или още веднъж в коалиция.

- Ще се уголемява ли обединението?
- Ще обсъдим през днешния ден. Не мога да кажа в този момент. Но сигурно ще бъде един парещ политически месец август, и то освен поради температурите.

- Как излиза Българска социалистическа партия от ръководството на кабинета „ Петков “?
- Има няколко неща, които са мощен позитив за Българска социалистическа партия. Ние се доказахме като партия, която освен дава обещание по време на избори, а и извършва обещанията си. Само за тези 7 месеца в ръководството ние изпълнихме огромна част от обещанията си. Показахме също по този начин, че Българска социалистическа партия може да ръководи. Министрите на Българска социалистическа партия бяха едни от най-хубавите в кабинета „ Петков “ и това не е единствено наше мнение. В техните браншове несъмнено имаше реализирани резултати. Също по този начин Българска социалистическа партия се появи като правилен сътрудник, който ясно слага границите. Така нашите сътрудници и отсега нататък ще знаят, че когато кажем „ да “, това е „ да “ и ние отстояваме уговорката си. Когато кажем „ не “, значи е „ не “. В такава комплицирана коалиция, в каквато бяхме, неизбежно се наложи и да вършим взаимни отстъпки с въпроси, които са чувствителни за нас. Но и реакцията ни бе задоволително ясна по тях. И във връзка с „ Газпром “, и за връзките ни с Русия, и за оръжието за Украйна, и във връзка с Северна Македония, където редовно отстоявахме националния интерес. Но, все пак, видяхте, че в Народното събрание едно друго болшинство наложи различен метод. И това се случи в обстановка най-после, когато държавното управление към този момент бе в оставка. Но дано да е ясно, че Българска социалистическа партия в тези месеци не отстъпи от нищо, което бе значимо за нас. Един от сериозните проблеми на ръководството бе механизмът за съгласуваност. И желая да подчертая, че ние бяхме планували друг механизъм за едно бъдещо ръководство с нашия мандат, при който щеше да се избегне взимането на еднолични решения от най-голямата партия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР