Още от началото на съвременния организиран спорт жените се борят

...
Още от началото на съвременния организиран спорт жените се борят
Коментари Харесай

Красотата на женския спорт

Още от началото на актуалния проведен спорт дамите се борят интензивно за правото си на присъединяване наедно с мъжете. В предишното те упражнявали избрани спортове, само че по-скоро със обществен и развлекателен детайл, в сравнение с под формата на съревнование. Спортът се смятал за рискова и тежка физическа интензивност, която не подхожда на нежните дами.

Едва в края на 1800-те и началото на 1900-те години стартират да се образуват неофициални клубове, а на Олимпийските игри през 1900 година 22 дами се състезават дружно с мъжете в спортове като ветроходство, хокей на трева или крокет и конен спорт. Имало и събития, отредени единствено за дами, като тенис и голф. През 1922 година в Париж се организират първите Олимпийски игри за дами, където дамите се състезават в по-натоварващи физически дисциплини като подтикване на гюле и тичане на 1000 метра.

Професионалният спорт при дамите е относително ново събитие, което се появява значително през втората част на 20-и век. Като начало, през 50-е и 60-е години на предишния век се следи прочут прогрес за дамите в спорта, изключително, само че приемането публично и на законово ниво на равните права се случва през 1972 година с акт на Съединените Щати прочут като Title IX.

Сред първите огромни имена в женския спорт са тези на американската състезателка по плуване Елена Медисън, италианката Мария-Тереза де Филипс, която става първата жена играч в европейското Гран при от 1958 година, както и Катрин Суицър – първата публично записана жена, която се състезава в Бостънския маратон през 1967 година

В днешни дни, несъмнено, сходни ограничавания са останали в предишното, а дамите могат да вземат присъединяване във всеки един спорт, който пожелаят. Женските лиги и тимове могат да бъдат открити в съвсем всеки спорт и тяхната известност се усилва с всеки минал ден. Това е очевидно освен от броя излъчвания онлайн, в които вземат участие дами спортисти, само че и от включването им в профилирани платформи за залагания. На тези платформи потребителите могат освен да предвиждат резултатите от събития и мачове на мъжки тимове, само че и да правят  на разнообразни дисциплини със състезателки дами, като да вземем за пример тенис от WTA (Женска тенис асоциация), хандбал от EHF (Европейска федерация по хандбал), Шампионска лига за дами, баскетбол от WNBA и доста други.



Един от най-предпочитаните спортове от дамите и с най-вече известни представителки от нежния пол, е тенисът. Женската тенис асоциация WTA съществува от 1973 година и е учредена от Били Джийн Кинг – една от най-известните дами в спорта, която е притежател на 39 огромни трофеи и някогашна номер 1 в света на тениса. Асоциацията провежда годишния прочут WTA тур, който се състои от серия интернационалните тенис шампионати за дами. Също по този начин, Асоциацията сформира своята публична класация, която класира.

Друга известна асоциация на дамите в спорта е Шампионската лига за дами или Купата на дамите на УЕФА. В нея вземат участие най-хубавите женски клубни тимове от страни, свързани с европейския директорски орган УЕФА. Асоциацията е основана през 2001 година, като през последните години шампионата претърпя известни промени, с цел да се приближи оптимално до разпоредбите на мъжкия типичен вид на Шампионска лига. Най-успешният клуб в надпреварата досега е Лион, печелейки купата седем пъти (включително пет следващи от 2016 до 2020 г).

Сред най-гледаните дамски шампионати са и тези от Женската национална баскетболна асоциация WNBA. Женската професионална лига на Съединени американски щати е основана през 1996 година и се състои от 12 тима. Сезонът на WNBA нормално стартира през месец май, като всеки от тимовете играе по 36 мача. Последният кръг на плейофите, серия от най-хубавите пет всред двамата спечелили в полуфиналите, е прочут като WNBA Finals и се организира годишно, като сега е плануван за месец октомври.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР