Още от края на октомври в някои магазини започнаха да

...
Още от края на октомври в някои магазини започнаха да
Коментари Харесай

Малки търговски трикове: Коледната украса и нагласата за пазаруване

Още от края на октомври в някои магазини започнаха да се оферират лакомства, облекла и аксесоари за дома с лика на Дядо Коледа, декоративни елхи и разноцветни лампички. Защо близо два месеца преди коледните и новогодишните празници се продават такива продукти и по какъв начин подранилата коледна декорация в комерсиалните обекти въздейства на потребителите и тяхното държание, разясняват специалистите Габриела Руменова, ас. доктор Алексей Потебня и проф. Маргарита Бакрачева, интервюирани от Българска телеграфна агенция.

Коледният сезон е един от най-продуктивните интервали за голям брой търговски обекти, тъй като тези празници се свързват с акциите за стимулиране на продажбите, уточни ас. доктор Алексей Потебня от катедра „ Стопанско ръководство " на Стопанския факултет в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ". Той изясни, че слагането на коледни украси и оформлението на тематични витрини по-рано може да насърчи по-ранни покупки от страна на потребителите, което води до нарастване на продажбите. По-раните покупки на коледни артикули са опция за по-разумно систематизиране на разноските и напъните, счита доктор Потебня.

Идеята е, че би трябвало да има повече време, през което хората да употребяват тези продукти и да им се радват, с цел да може да решат да създадат тези покупки, съгласно създателя на платформата „ Ние потребителите “ Габриела Руменова, която се занимава с потребителски права от близо 18 години. Друга причина такива предложения да се появяват по-рано е, че за някои от продуктите е належащо време да бъдат направени и доставени след поръчката преди настъпването на празника, добави тя. По думите ѝ, разпростирайки акцията в два месеца, хората разполагат с опция да отделят от две свои заплати средства, с цел да купят дарове.

Осъзнатото и претърпяно прелестно обмисляне, декорация, извършване на покупки, подготовка, носят позитиви пред даже съвършеното, само че механично отмятане на листата с дарове, а точният миг, още от ноември или в последните дни преди празника, се дефинира от вътрешния ни календар, сподели психологът проф. Маргарита Бакрачева от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Дядо Колева идва още през октомври

„ Коледната еуфория “ е всекидневно събитие при започване на четвъртото тримесечие за бизнеса. Когато следим пазара на потребителски артикули, с огромна изненада открих по какъв начин при започване на ноември в София и някои от огромните градове, се слагат коледни елхи пред огромните търговски центрове, а от ден на ден търговски обекти блеснат с витрини на коледно-новогодишна тема, уточни доктор Потебня.

Прави ми усещане, че търговците се стремят да изместят началото на интервала на подготовката за празника, да " заразят " хората с коледния дух и те да стартират да търсят декорациите за дома и подаръците за околните доста по от рано, даже и да опитат някои присъщи за тези празници вкусни произведения, сладкиши, означи Руменова.

Възможните аргументи

Поставянето на коледни украси и оформлението на тематични витрини по-рано, може да насърчи по-ранни покупки от страна на потребителите, което води до нарастване на продажбите, изясни доктор Потебня и добави, че декорациите имат подтикващ резултат. По думите му конкурентно преимущество е, в случай че един магазин стартира да притегля вниманието на клиентите по-рано. Ранното накичване на търговски обекти и улични търговски зони може да помогне на потребителите да влязат в празнично въодушевление, уточни Потебня. Според него по-раните покупки на коледни артикули са опция за по-разумно систематизиране на разноските и напъните.

Идеята е, че би трябвало да има повече време, през което хората да употребяват тези продукти и да им се радват, с цел да може да решат да създадат тези покупки, изясни Руменова. Друга причина по-рано да се появяват такива предложения е, че за някои от продуктите е належащо време да бъдат направени и доставени след поръчката преди настъпването на празника, счита Руменова.

Разпростирайки акцията в два месеца, хората разполагат с опция да отделят от две свои заплати средства, с цел да закупят дарове да вземем за пример, уточни тя. Обикновено магазините, в които се излагат коледни и новогодишни артикули, оферират и други продукти, означи Руменова и добави, че човек може да направи странични покупки, притеглен от красиво декорираната витрина за коледните празници, за които фактически към момента може да се изчака.  

Личното прекарване по Коледа

Коледа, организацията и планирането, не оставят безразличен никого, означи проф. Бакрачева. Тя изясни, че през годините се разяснява главно стресът, обвързван с извършването на покупки, бързането, натискът да се вършат нещата по верния метод, както и приятните страсти, свързани с времето с околните, фамилията, общите и персоналните обичаи.

Свързано е с персоналното прекарване, доколко чувствам успокоение и предпочитание или не желая да мисля, че още веднъж иска ми се наложи да съблюдавам условности или нямам с кого да споделя този миг, или в каква степен човек се усеща задоволен от връзките си със фамилията и колегата, уточни Бакрачева. По думите ѝ постоянно се разяснява, че ранното извършване на покупки и подготовка могат да подобрят психологичното здраве, защото оставят задоволително време за обмисляне и подготовка, избор и персонализиране на подаръците и това е чудесна опция за всички, които чакат Коледа с готовност.

В другия полюс, приповдигнатото въодушевление може да е спомагателен стрес за тези, които не са в положителни връзки, претърпяват разлъка или персонална рецесия, съгласно проф. Бакрачева.

В условия на неустановеност и световна и местна рецесия, с изключение на всекидневния стрес се прибавя и несигурността на средата, която оказва отрицателен резултат, означи проф. Бакрачева. Тя добави, че това от своя страна още повече подчертава смисъла на дребното неща, които можем да създадем за себе си – какво ще ме зарадва през днешния ден, с какво мога да развеселявам хората, които обичам и са значими за мен в този момент.

Осъзнатото и претърпяно прелестно обмисляне, декорация, извършване на покупки, подготовка, носят позитиви пред даже съвършеното, само че механично отмятане на листата с дарове, а точният миг, още от ноември или в последните дни преди празника, се дефинира от вътрешния ни календар, сподели проф. Бакрачева. Тя добави, че Коледа е прекарване, топлота и споделеност, и това е най-големият подарък, прекарването на това, което не може да стане принудително или наужким.

Влиянието на маркетинга и рекламата           

Празниците и методът, по който ги честваме през днешния ден, са доста завършени от маркетинга и рекламата, счита доктор Алексей Потебня. Рекламата и маркетингът образуват показа за идеалните празници и техните традиции, като постоянно споделят стандарти за това какво е " вярно " или " уместно " за даден празник. Според него рекламата и маркетингът играят основна роля в стимулирането на извършването на покупки по време на празниците. Рекламата и маркетингът постоянно поддържат нови обичаи или обновяват старите, счита той.

Ранното предложение на коледни артикули може да сътвори прочувствена връзка с празниците, което стимулира потребителите да усетят празничната атмосфера и да се ангажират с извършването на покупки на дарове и украшения, уточни доктор Потебня. Дали тактиката за изместването на Коледа е сполучлива, следва да забележим. Основните фактори, от които зависи триумфът, са реакцията на потребителите, постигането на конкурентно преимущество, ръководството на пазарните връзки, съгласно доктор Потебня. Той разяснява, че не изключва опцията потребителите да реагират несъответстващо на упованията на търговците, като пренебрегват изцяло тактиката на търговците и покажат тотална липса на интерес.

Съветите към пазаруващите

По-скоро да се възползват от удължаващия се период на акцията за продажби на коледни и новогодишни продукти, като наблюдават динамичността на цените на стоките, които ги интересуват, посъветва Габриела Руменова потребителите. Тя ги прикани да не се остават да бъдат подвластни на страстта на празниците и покупките към тях или на желанието на търговците да ги накарат да купят нещо, което не биха желали.

Голяма част от офертите са съпроводени с послания, че има известие за понижение, означи Руменова и изясни, че в случай че търговците още със завеждането на стоките на пазара разгласят известие за понижение, нарушават закона. Потребителското законодателство споделя, че преди да се разгласи известие за понижение, търговецът би трябвало да е продавал най-малко един месец стоката на остарялата ѝ цена, сподели тя. Руменова уточни, че съгласно закона понижението не може да продължи повече от един месец и в случай че търговецът счита, че ще продава даден продукт два месеца в понижение, то, когато изтече първият едномесечен интервал, би трябвало да направи нова отстъпка. По думите ѝ, когато показва процентът на понижение, той би трябвало да е изчислен не от предходната междинна цена, а от първата - най-високата.

В такива интервали се основават нови уеб сайтове за подправени артикули или такива, които крият в себе си опасности, тъй като не дават отговор на всички стандарти и регламенти за сигурност, означи Руменова. Тя предизвести, че има неточни търговци, които целят да откраднат пари от сметките или персонални данни. При извършване на покупки от обществените мрежи тя прикани потребителите да внимават какви са страниците, на които попадат. Трябва да се уверят, че това са страници на истинските марки, да наблюдават за това какъв брой почитатели има страницата, дали е верифицирана със синия знак и какъв брой изявления и реакции има.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР