“Още от изборите през лятото - на 11 юли, наблюдаваме,

...
“Още от изборите през лятото - на 11 юли, наблюдаваме,
Коментари Харесай

Надежда Йорданова пред ФАКТИ: ГЕРБ истеризират изборния процес

“Още от изборите през лятото - на 11 юли, следим, че в България, с изключение на Коронавирус пандемията, сякаш имаме нова пандемия - прекомерно огромна заболеваемост измежду жителите, която им пречи да стигнат до изборните пространства. Докато през юли месец видяхме това в Разград и в Кърджали, в този момент тази наклонност се разраства и в областите Пазарджик и Смолян. За какво става въпрос - локалните кметове, нормално от Движение за права и свободи, по някакъв метод обезпечават законовия брой заявки за гласоподаване с преносима изборна секция на хора с увреждания и откриват такива секции. Допълнителната малка врата тук е, че още хора могат да се причислят към тази преносима изборна секция, като срокът за това изтече през вчерашния ден. Нашите разбори по отношение на данните за 11 юли демонстрират, че да вземем за пример от подадени 40 и няколко заявки, близо 200 гласоподават в такава преносима секция”.

Това сподели националният представител в 45-тото и 46-тото Народно заседание Надежда Йорданова, правист и претендент за депутат от “Демократична България”, пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ .

“В Пазарджишка област този проблем имаме и в Община Сърница и в Община Батак. Ние сме подали сигнали, сега въпросът е и в Административен съд София-град. На предходните избори в Сърница, при подадени 45 заявки, с преносима урна са дали своят вот 198 в една секция и още 118 в друга секция. След като подадохме сигнали за тези секции, регионалният шеф ревизира документите. Например в Сърница и в Батак се вижда, че в тези секции са позволени да гласоподават хора въз основа на диагноза диабет, хипертония, диагноза за увреждане на жлъчния мехур. Твърде мъчно мога да си показва по какъв начин едно положение на високо кръвно или диабет пречи на човек да стигне от своя дом до изборното помещение. С преносима изборна секция може да се гласоподава единствено когато не можеш от у дома да стигнеш до изборното помещение”, изясни тя.

На въпроса дали това значи, че се употребяват подправени медицински заявки, Йорданова отговори: “В Разград Министерство на вътрешните работи беше открило, че се употребяват подправени медицински изводи. Даже има лица, които не са знаели, че са подали заявки. В съответния случай - за Пазарджик и за Смолян, към момента не сме стигнали до такива изводи. Министерство на вътрешните работи продължава да работи. Но даже и да не са употребявали подправени изводи, става въпрос за неправилна интерпретация”.

Йорданова разясни, че решението дали даден човек да гласоподава с преносима секция в последна сметка се взима от административно лице - съответния локален кмет.

“Още по-тревожно е, че в Пазарджик, по предложение на представител на “Демократична България”, се искаше да бъде отправено питане до тези проблематични места - какъв брой е крайният брой на гласоподавателите, които ще гласоподават с преносима изборна секция, защото, както казахме, срокът за подаване на заявление изтече през вчерашния ден. Мнозинството в Районната изборна комисия отхвърли да допусне сходно запитване. Питам се за какво - кой има интерес да не е ясно по какъв начин тъкмо се развиват процесите?”, сподели още тя.

“Според нас аргументите за това заобикаляне на закона - което си е напряко нарушение, са главно две. От една страна, хора, които са необразовани и не могат да работят с машините, да могат да гласоподават на хартия. И въпреки това, това в огромна степен е управление на вота, тъй като група от трима членове на секция отива в дома на човек. Разбираме какъв брой елементарно може да бъде указано по какъв начин тъкмо и за кого да се гласоподава. Самият факт, че в тези проблематични места повече от 90%, а има случаи, където на 100% гласовете са за Движение за права и свободи, значи в действителност, че има някакъв проблем”, уточни Надежда Йорданова.

“Както се видя, макара и постепенно, въпреки и мъчно, системата въпреки всичко заработва. В Разград, след няколко месеца следствия, бяха открити нарушавания. Надявам се част от тях да стигнат до съда. Сега, с уроците, които си бяхме създали от летните избори, действаме самодейно, авансово. Очакваме да забележим по какъв начин ще се произнесе съдът, по този начин или другояче Министерство на вътрешните работи проверява. За нас тази обстановка е един добър урок, че са нужни законодателни промени. Никой не си е представял, че някой ще си разреши да злоупотребява с нещастието на хората. Да имаш огромно увреждане е едно злощастие, което най-малкото не е човешко да бъде употребявано за такива цели”, счита още тя.

Тя разяснява още цялата сага към изказванията на ГЕРБ, че предстоят измами на вота в неделя. “Последните няколко дни сме очевидци на поредност от опити на ГЕРБ да истеризират изборния развой, да внесат боязън у хората, съмнение и на процедура да ги откажат да гласоподават. Това е извънредно безконтролно политическо държание, въпреки и евентуално да обслужва тяснопартийните им ползи. Освен това, приказват го хора, които очевидно не схващат цифровите процеси от технологията на машинното гласоподаване. Вместо да всяват суматоха за някакви несертифицирани машини, те следва да се вгледат в това по какъв начин техните представители в ЦИК извършват закона”, сподели тя и добави:

“По предложение на “Демократична България’ в 45-тото Народно събрание беше въведена една спомагателна процедура в процеса на засвидетелствуване на сходството сред машините и софтуера, която да подсигурява по-голяма бистрота - в това узаконяване с изключение на държавни органи, в него като наблюдаващи, с цел да могат да се уверят с очите си, да бъдат включени и самостоятелни представители, и специалисти на политическите партии. Тоест всички заинтригувани в изборния развой. Вече дни наред ЦИК пречи точно тази част от процеса да се случи - представителите на политическите партии да могат да се уверят, че софтуерът е предпазен, сигурен, че в него няма зловредни детайли, че той регистрира тъкмо резултата”.

“Тази техническа среща таман беше почнала предходната седмица, само че заради механически проблеми този развой беше преустановен. Няколко дни по-късно ЦИК някак неофициално реши нейните членове да не се явят още веднъж на техническата среща. Съответно Държавна организация “Електронно управление” отхвърли да продължи процеса, тъй като по решение на ЦИК се изисква наличие на представители на ЦИК. Представител на Демократична България внесе в ЦИК план на решение, с което да се излезе от тази обстановка, само че ето към този момент близо 48 часа ЦИК дори още не е почнала да го разглежда”, разясни Йорданова.

Тя сподели още, че не схваща за какво ГЕРБ се пробват да опорочат вота, откакто първите, които са въвели отчасти машинно гласоподаване били точно те. “Фирмата-доставчик на машините за гласоподаване е една и съща. Когато ГЕРБ бяха на власт, нямаше такива терзания нито по отношение на доставчика, нито по отношение на софтуера или каквото и да е било. На 11 юли, когато също имаше такива терзания, нямаше нито един сигнал или случай на открито зловредно или каквото и да е било въздействие”, сподели тя.

“ГЕРБ спекулират с дребната разлика сред процентите, която ЦИК разгласи няколко дни по-късно. ГЕРБ доста добре схващат технологията на изборния развой и знаят, че това не е въпрос на операции, а на избрани инспекции, контроли преди да се разгласи 100-процентният резултат”, счита Йорданова.

В края на диалога Надежда Йорданова разяснява към този момент анулираното от съда решения на ЦИК машинните разписки да се броят ръчно. “Тази поредна нервност, която продължава от предходните избори, буди неразбиране. Законът е явен - при машинния избор резултатът се регистрира с протокола, който се отпечатва от машината. Изискването на 100% преброяване на контролните разписки и сформиране на протоколи с резултати от тези разписки, като се изключи че ще затрудни секционните изборни комисии, ще сътвори и безпорядък в отчитането на процеса”, сподели тя.

" Искрено се надявам, че проектът на Борисов - хората да не гласоподават, няма да сработи ", приключи Надежда Йорданова от " Демократична България ".

Целия диалог можете да гледате във видеото:



Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР