Още от днес започвам разговори с всички възможни кандидати за

...
Още от днес започвам разговори с всички възможни кандидати за
Коментари Харесай

Радев: Отменям своята програма, за да разговарям с кандидатите за служебен премиер

Още от през днешния ден стартирам диалози с всички вероятни претенденти за длъжностен министър председател.

Това разгласи президентът Румен Радев, откакто получи несбъднат и третия мандат. Той беше получен от Има Такъв Народ и върнат неотложно.

Ще беседвам с всички претенденти от през днешния ден и през целия уикенд. Първа моя задача е съставянето на служебното държавно управление, уточни Румен Радев.

Така, откакто и трите мандата не бяха изпълнени, предстоят предварителни парламентарни избори. Държавният глава би трябвало да насрочи дата за тях, както и да се реши, дали те ще се проведат дружно с изборите за европейски парламент при започване на юни.

Съгласно член 99 от Конституцията, откакто не е реализирано единодушие за държавно управление, президентът след съвещания с парламентарните групи и по предложение на претендента за длъжностен министър-председател назначава служебно държавно управление и насрочва нови избори в двумесечен период.

След измененията в Конституцията за длъжностен министър-председател президентът може да избира всред ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР