Още от 2015 г. сме обещали на българските граждани справедливост.

...
Още от 2015 г. сме обещали на българските граждани справедливост.
Коментари Харесай

Даниел Лорер: Днес доведохме страната до епохален момент

Още от 2015 година сме дали обещание на българските жители правдивост. Днес доведохме страната до един исторически миг – обещанието да разделим политиката от правораздаването е напът да се случи. Става дума за едно заричане, което е безпределно закъсняло. Това съобщи националният представител от ПП-ДБ в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

На въпрос за какво утвърдиха двойното поданство за депутати, Лорер изясни, че в чужбина живеят към 2,5 млн. наши сънародници и страната не трябва да им пречи, в случай че те някой ден решат да се завърнат у нас и да вземат участие в политическите процеси в страната. Той разясни, че първо ще би трябвало да имат уседналост от 18 месеца и едвам след този интервал ще могат да бъдат избирани за народни представители, в случай че пожелаят.

По отношение на смяната на модела на служебните държавни управления депутатът от ПП-ДБ обясни, че задачата на промяната е да се заличи един „ минус “ в Конституцията, а точно президентът да ръководи като политически индивид. По думите на Лорер „ не такава е била концепцията “ на създателите на днешната Конституция на България.

Наложи се с тези промени да върнем правата на президента, където би трябвало да бъдат – основаване на краткотрайно държавно управление с парламентарен надзор, посочи той.

По мотив днешния протест на „ ИТН “ и „ Възраждане “, които напуснаха пленарната зала, съобщи, че в тяхно неявяване дебатите по конституционните промени са минали напълно в духа на съдържателните полемики, които са били „ на висотата на институцията “.

Относно фигурата на основния прокурор Лорер разяснява, че с измененията в главния закон той ще има по-малко пълномощия и по-малко „ каузи на трупчета “.

„ Главният прокурор ще може да съставлява прокуратурата, само че няма да може да дава инструкции на обособените прокурори по избрани каузи “, разясни Лорер.

За полемиката към демонтажа на Паметника на руската войска националният представител уточни, че монументът разделя българското общество от десетилетия.

За мен персонално неговото място е в музея. Това не е боен монумент, не е културна полезност, показа Лорер.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР