Още няколко кръга избори и пенсиите ще достигнат човешки ниваУвеличението

...
Още няколко кръга избори и пенсиите ще достигнат човешки ниваУвеличението
Коментари Харесай

Сбогом и благодарим за пенсиите!

Още няколко кръга избори и пенсиите ще доближат човешки равнища

Увеличението на пенсиите се случи малко като в "Пътеводител на галактическия стопаджия ". Там на основния космически стопаджия Артър Дент му се постанова да наеме кола в Лос Анджелис. "Да я накараш да завие е малко проблематично — споделя му младежът зад тезгяха. — Понякога е по-просто да слезеш и да се качиш на кола, която отива в другата посока ". Та и с пенсиите стана нещо сходно - Народното събрание се оказа безусловно некадърен на завои даже когато посоката не е напълно вярна, написа

Политическите рецесии са и добра, и неприятна вест за възрастните. От една страна, както написа един четец на "Сега ", още няколко кръга избори и пенсиите ще доближат човешки равнища. От друга - тези нараствания все по този начин няма да имат доста общо с правилата и справедливостта, да не приказваме за промени. По отношение на правилата сегашният парламент дори не е изключително висок връх - той се пада на късите парламенти на 2021 година, чиито пакости актуалните промени би трябвало да оправят. Но даже на този декор в пленарна зала се разигра рядко виждан цирк - ГЕРБ и Движение за права и свободи подлагаха на критика 4 часа предложенията на държавното управление, а по-късно гласоподаваха като един за тях.

Това единогласие се дължи на доста аргументи. ГЕРБ извършиха повелята на водача Бойко Борисов "с поддръжката си да им избием зъбите, задето приказват, че ГЕРБ не даде пари на пенсионерите ". Това не е платформа, която ще пропусне и Движение за права и свободи. "Възраждане " пък се присламчиха към ръководещите, тъй като имат голям проблем с присъединяване си в новото болшинство, един до друг с Движение за права и свободи.

Над всичко това властваше и един главен фактор - бързането

Българска социалистическа партия изигра майсторски останалите

с аргумента, че пенсиите може да закъснеят. Точно държавното управление с нейно присъединяване обаче внесе актуализацията едвам на 8 юни, а Корнелия Нинова говореше по този въпрос напълно погрешни неща. После силата се разпиля в политическата рецесия, така че и Бойко Борисов не е прав да се изкарва почтен - неговите депутати желаеха на 14 юни избор на съмнение, а не изключително съвещание за пенсии. В окото на тази стихия Има Такъв Народ, Политическа партия и Демократична България изоставиха каквито бележки имаха към плана и гласоподаваха стремително, каквото им се сервира.

Така по аргументи, които не всеки път имаха нещо общо с пенсиите, в идващите месеци ще бъдат изхарчени доста пари. Откъде ще дойдат те не е напълно ясно - съгласно ръководещите те идват от затворените чекмеджета, съгласно опозицията - от подскочилите цени. Сигурно е, че

тези пари ще влязат в джоба на възрастните,

както е несъмнено и че част от тях няма да бъдат разпределени по най-справедливия метод. Откъде сме сигурни за последното? От самите партии, които го гласоподаваха с омерзение. За страдание, несъмнено е и още нещо - това не е финалът на пенсионната сапунка, дълга съвсем колкото "Дързост и хубост ". Още наесен може да се окажем в нов сезон драми за добавки, обезщетения, нараствания и преизчисления.

Проблемите с определения вид са коментирани доста пъти - с нарастването 10% плюс 60 лева дефинитивно във всички пенсии се включва детайл, който няма нищо общо нито с труда, нито с осигуровките на пенсионера. При пенсиите под 600 лева тази добавка ще е над 50% от нарастването. При по-високите пенсии нарастването ще е за следващ път по-малко от това при ниските. При това приказваме за деформиране на напълно ново равнище - този откъслечен с приноса детайл към този момент ще се прибавя и към всяка бъдеща пенсия.

В дебатите нееднократно бе изтъквано, че това най-малко е автоматизиран модел, независещ от политически прищевки. Но това

ще важи единствено до идващото държавно управление

Добавките да вземем за пример са спорна до комичност фигура в парламентарните пререкания. Уж никой не ги обича и всички научиха урока за приноса, калпака и прочие, само че в действителност те към този момент са на непрекъснато въоръжение и е въпрос на време в идните още по-нестабилни месеци да бъдат употребявани от всеки, който се домогва до власт - било то за медикаменти, против инфлацията или за някоя нова рецесия. Няма подозрение и че едно ново ръководство ще продължи да човърка пенсионната система в своя сгода, да вземем за пример заменяйки с нещо ново плануваното за октомври преизчисление, което ще усили към 717 000 пенсии от ниския диапазон.

Печален образец до какви парадокси може да се стигне в това отношение е Движение за права и свободи, които предложиха диференцирани добавки, като за най-ниските пенсии - под 413 лева, сумата би трябвало да е 120 лева, а за останалите - 60 лева Няма потребност от академично звание, с цел да е ясно, че това би пренаредило пенсиите в противоположен ред - пенсионерът с 412 лева ще получава 532 лева, а пенсионерът с 414 лева - 454 лева Още по-тревожно е, че ГЕРБ също гласоподава за тази смяна.

Именно в тези настройки стои най-големият проблем пред пенсионната система и нейната взаимозависимост от политиците - за положителни промени все няма или време, или политическа сила, или пък системата към този момент е повредена оттатък всякакво избавление. При неналичието на воля за същински спор и действителна промяна

лимитът за безпринципни и дори безотговорни решения

в Народното събрание е вдигнат доста високо. Така значимите въпроси - за какво да вземем за пример тежестта на стажа не продължава да пораства, постоянно остават за неопределеното бъдеще.

Най-въздействащото изявление по този въпрос беше на Георги Ганев от "Демократична България ". "Имам една фантазия - орисите на 2 млн. души да не зависят от нито един човек, седящ в тази зала. Както ние тук не гласуваме бюджет на Българска народна банка, дано същото да стане и с Национален осигурителен институт, а пенсиите да се пресмятат по записани в закон правила ", изясни Ганев. Той призна, че държавният вид съдържа "огромен компромис ", само че се приближава най-вече до тази фантазия. Другите оферти съгласно него на процедура споделят на хората: "Всяка година вие ще зависите от нас, решаваме ние. В нас са лостовете, в нас са и хлябът, и ножът, знайте го ".

Остротата в това изявление бе предопределена за Движение за права и свободи. Но в нея Ганев разказа и тъжната картина на всеобщия парламентарен избор. Защото всички партии на доктрина знаят кой е правилният път, само че на процедура не пускат нито хляба, нито ножа.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР