Още не са определени различните цветове на гърба на бюлетините

...
Още не са определени различните цветове на гърба на бюлетините
Коментари Харесай

ЦИК: Още не са определени различните цветове на гърба на бюлетините за двата вида избори

Още не са избрани другите цветове на гърба на бюлетините за двата типа избори ", сподели представителят на Централната изборна комиси Росица Матева.

На вчерашната среща в Министерския съвет се разискало предлагането параваните за гласоподаване да бъдат закупени от държавното управление централизирано за цялата страна.

От печатницата на Българска народна банка са уведомили ЦИК, че към този момент разполагат с машина, с която ще могат да бъдат обезпечени ролките за машинното гласоподаване с шпула половин инч, както е условието на производителя.

Организацията на ЦИК е почнала още от момента, в който е станало ясно, че ще има избори “две в едно ”. Амбицията на изборната администрация е всички гласоподаватели да бъдат осведомени навреме. Това разгласи на брифинг ръководителят на комисията Камелия Нейкова.

От думите ѝ стана ясно, че през вчерашния ден е била първата среща на ЦИК с Министерския съвет, на която служебният министър председател Димитър Главчев е уверил, че ще окаже цялостното подпомагане по въпросите, свързани с организацията и подготовката на изборите. Уточнихме и някои въпроси за ролята на министрите, сподели още тя.

Нейкова изясни, че всеки вторник от 14.00 часа ЦИК ще дава постоянни брифинги.

Зам.-председателят на комисията Росица Матева още веднъж напомни кои лица могат да гласоподават, а точно навършилите 18 години, които не са сложени под забраняване. За евровота обаче важи правилото на уседналост и за евродепутати могат да гласоподават тези, които 3 месеца преди определения ден имат регистриран непрекъснат или сегашен адрес на територията на България или друга членка на Европейски Съюз.

За вота в чужбина следва ЦИК да излезе с решение за местата, където ще се разкриват секции.

23-и избирателен регион в София-град още веднъж ще излъчи най-вече депутати - 19 - на идните парламентарни избори.

От другите два региона във столицата - 24-и и 25-и - в 50-ото Народно заседание ще влязат надлежно 13 и 14 депутати.

ЦИК разпредели броя на мандатите в общо 31 региона, като ги съобрази с данните на Националния статистически институт от преброяването на популацията.

Така от Варненския регион излъчените депутати ще са 16, от Бургаския - 14, а от Пловдив-град -12.

В най-малките по население 11 региона - Видински, Габровски, Кюстендилски, Ловешки, Монтански, Пернишки, Разградски, Силистренски, Смолянски, Търговищки и Ямболски, на 9 юни ще излъчат по четирима депутати.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР