Още не мога да определя дали предложеният служебен кабинет е

...
Още не мога да определя дали предложеният служебен кабинет е
Коментари Харесай

Ваня Нушева: Предложението за правосъден министър в служебния кабинет е проблематично

Още не мога да дефинира дали препоръчаният длъжностен кабинет е един уравновесен състав на държавното управление. Със сигурност можем да забележим фигури, които към този момент са известни и нови фигури. Димитър Главчев съумя да предложи състав на държавното управление въз основа на процедура на своите контакти и опит, които е придобил от своето наличие в политическия живот. 

Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " доктор Ваня Нушева – учител по политическо държание, изборни системи и изборна администрация в Софийския университет " Св. Климент Охридски “.

По мотив състава на служебния кабинет, Нушева акцентира следното: " Предложението за правосъден министър е проблематично, изключително в подтекста на всички кавги, свързани с ръководството на прокуратурата както през мандата на предходния основен прокурор, по този начин и в границите на интервала, в който изпълняващият длъжността основен прокурор взаимно със своите заместници ръководи. Виждаме, че има извънредно съществени рецензии на процедура съвсем всички фигури, които ръководят прокуратурата през последните няколко години. Така че този избор слага повече въпроси в сравнение с дава опция за един съответен отговор.

Не беше нужно тъкмо по сходен метод да постъпва Димитър Главчев, само че може би пък е и къса банката с евентуални претенденти, които единствено за два-три месеца биха се заели с сходен пост. Не е кой знае какъв брой значима в този интервал фигурата на министъра на правораздаването, тъй че мисля, че няма да произтекат изключително съществени последствия. Интересно е да забележим по какъв метод ще действа този министър при внасянето на към този момент направения от предходния екип Закон за правосъдната власт, с промени в правосъдната власт ", обърна внимание Ваня Нушева.

По думите й явно ГЕРБ и Движение за права и свободи държат на Калин Стоянов да остане министър на вътрешните работи. А ПП-ДБ има опасения, че няма да бъде задоволително ефикасна работата на Министерство на вътрешните работи по откриване на закононарушения против политическите права на жителите, свързани с пазаруване на гласове, с напън върху гласоподавателите. Между другото това може да бъде и един негатив за ГЕРБ в границите на предизборната акция, тъй като в действителност пък дава учредения на политическия конкурент да подлага на критика всяко деяние на министъра, да го подлага на критика и да го отнася като пасив за самата политическа партия, за ГЕРБ. Ние видяхме в действителност един извънредно сериозен мащаб на практиките за пазаруване на гласове и на следен избор по време на миналите локални избори. Не може да твърдим, че единствено и само ролята на вътрешния министър е тази, която има въздействие за този мащаб на пазаруването на гласове, на следения избор, на натиска върху гласоподавателите, само че въпреки всичко в очите на представителите на тези партии явно е проблематична тази фигура. Предстои да забележим по какъв начин ще се развият нещата, само че сигурно слага фокуса на вниманието, светлината на прожекторите върху дейностите на този министър ".

Относно Георги Гвоздейков и решението му да остане министър, Ваня Нушева акцентира: " Аз разгадавам това като една виновна държавническа позиция, тъй като както разбираме, сега текат значими процедури, свързани с възобновяване на влаковете в българските железници и очевидно неговото решение е да довърши започнатото, да не оставя финалните стадии от този развой на човек, който не знае дали ще вложи задоволително сила в това да приключи процеса. Оценявам позитивно тази реакция на министъра. А другояче разбираема е пък и реакцията на политическата партия в този случай ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР