Още не е дневен ред изборът на следващия гуверньор на

...
Още не е дневен ред изборът на следващия гуверньор на
Коментари Харесай

Следващият шеф на БНБ ще е с историческа роля - да въведе еврото

Още не е дневен ред изборът на идващия гуверньор на Българска народна банка. Не са написани и процедурните правила за избора му, разгласи финансовият министър Асен Василев, като посочи, че не е разговарял със Симеон Дянков за позицията.

" Още не сме стигнали до там (до избора - бел.ред.), дори разпоредбите за състезанието не са пуснати. Но по този начин или другояче това е извънредно значима позиция. Не съм приказвал с Дянков на тази тематика ", изясни пред Българска национална телевизия вицепремиерът Василев. 

От думите му се разбра, че не е значимо дали идващият гуверньор ще е от банковите среди или ще някогашен министър на финансите. " За мен най-важното за идващия избор на гуверньор е, че той ще е сътрудник на финансовия министър по пътя към еврото ", уточни Асен Василев. 

Според министъра на финансите идващият шеф на централната банка ще има историческа роля - да вкара България в еврозоната. 

" От тази позиция е доста значимо да е човек, който си тежи на мястото в интернационален аспект. Той дружно с гуверньорите на другите централни банки ще би трябвало гласоподава какво се случва с еврото от името на България. От друга страна е извънредно значимо да е човек, който не се опасява от непопулярни дейности в банковата система в страната и от налагането на корективни дейности и по-тежки регулации тук-там, където е належащо ", посочи Василев.

Инфлация и приходи

Нивото инфлацията в края на 2021 година бе предстоящо, сподели още финансовият министър и разясни, че в България е с 1.5-2% по-висока от тази в еврозоната. Според него покачването на цените на силата при нас се отразява доста повече, тъй като стопанската система е по-енергоемка. 

" И за идната година чакаме проинфлационна среда. Това към този момент бе сигнализирано и от ЕЦБ, и от Федералния запас на Съединени американски щати. Не чакаме инфлацията да мине 10% ", изясни Асен Василев и предвижда, че през тази година средногодишната инфлация ще е 5-6 %. 

По думите му заложените нараствания на заплати и пенсии в бюджета изпреварват инфлацията.  " През юли ще има актуализация на бюджета... в случай че има потребност, тогава могат да бъдат направени спомагателни корекции ", увери вицепремиерът. 

" Бюджетът е много обществен "

Такава оценка даде Василев на плана си за Бюджет 2022, който бе показан преди дни, като посочи, че в него има заложени политика за покачване на заплати и пенсии, безвъзмездни детски градини и ясли от 1 април, има заложени ограничения в областта на образованието, културата и опазването на здравето. Учителска заплата ще е 125% от междинната за страната, което е в диапазона към 1900 лева месечно. 

За бизнеса се резервират досегашни ограничения за обезщетения. Те ще се задействат при несъмнено равнище на локдаун и ограничение на стопанската система, стана ясно от думите на Асен Василев. 

Данъчните ставки и акцизите няма да се трансформират през 2022 година, 1 милиарда лева повече ще бъдат отпуснати в областта на опазването на здравето. Запазва се коронавирус добавката от 1000 лева към заплатите на медиците на първа линия.

Финансовият министър чака Бюджет 2022 да бъде признат до края на февруари. Той подсети, че проектобюджетът е създаден при данни за 4.8% растеж на Брутният вътрешен продукт, 5.6% инфлация, плануваният недостиг без коронавирус ограниченията е 2.5%, а с тях - към 4 на 100. 

Вицепремиерът чака до април Европейската комисия да утвърди Плана за възобновяване и резистентност, по който България чака над 12 милиарда лева безплатни средства от Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР