Още над 100 милиона лева допълнително ще са необходими през

...
Още над 100 милиона лева допълнително ще са необходими през
Коментари Харесай

Социалният министър: Още над 100 млн. лв. трябват за хората с увреждания

Още над 100 милиона лв. в допълнение ще са нужни през идната година, в случай че се одобри предлагането на общественото министерство, хората с увреждания да получават месечна финансова помощ, обвързана с прага на беднотия. Това съобщи в изявление за предаването " Неделя 150 " на БНР общественият министър Бисер Петков. По думите му тази помощ ще размени сегашните добавки за интеграция, а задачата на законодателните оферти е хората с увреждания над 18 години да получават средства равни на тази, които им се поставят преди да навършат пълноправие.

" Подкрепата за тези хора - сумарно, която ще получават като обществена инвалидна пенсия, на която те имат право и получават от държавното публично обезпечаване, и тази месечна финансова помощ да е 100 % от линията на беднотия. Като в допълнение те получават и добавка за непозната помощ, в допълнение имат право и на по този начин наречената „ асистентска услуга " ".

В момента от бюджета за хората с увреждания се заделят над 2 милиарда лв., като единствено за инвалидни пенсии се изплащат 1,7 милиарда лв.. Предстои правенето на финансова оценка на законопроекта, която ще се съгласува и с финансовото министерство, добави Бисер Петков.

" Правителството има волята да взема решение проблемите и да дава отговор на реалистичните претенции на хората с увреждания. Разговори са водени, параметрите са дадени. Въпросът е, че би трябвало кабинетът да има убеждението, че по този метод не взема решение значителните проблеми на хората с увреждания, тъй като не трябва да се получава това, както стана, откакто се усили финансовата поддръжка за фамилиите на деца с увреждания, за което се даде една немалка сума, а се оказа, че проблемите не са решени и майките излязоха на митинг ".

" Стремежът на МТСП е да предложи изцяло решение на проблемите на хората с увреждания. Първоначалните реакции на плана на Закона за хората с увреждания са по скоро положителни. Очаквам в понеделник всички страни да бъдат в работната група, да се организира полемика, с цел да можем да имаме законопроект, който като цяло се поддържа от всички ", разяснява общественият министър.

Петков сподели със страдание, че страната не може да си разреши безлимитна персонална помощ. В плана на закона е препоръчано да има 3 степени на взаимозависимост, които ще се правят оценка, акцентира той и добави, че според от самостоятелната оценка ще се дефинира съответно за всеки. Лимитът, който страната ще финансира, ще бъде избран в тези рамки, които са препоръчани в законопроекта, сподели още министърът и изясни: " Мерките, които се плануват в този законопроект, допускат забележителен финансов запас и въпросът е кое и до каква степен страната може да обезпечи ".

Социалният министър съобщи, че е осведомен с настояването на майките на деца с увреждания да се закрият ТЕЛК-овите сформира и оценката на уврежданията да бъде на база на разширена епикриза. Медицинската експертиза е в компетентността на Министерството на здравеопазването и то направи стъпки към усъвършенстването й.

Личната помощ би трябвало да е взаимно допълваща се в двата законопроекта, които се приготвят от министерството, преди да се внесе законопроекта за персоналната помощ, счита Петков и сподели: " Не мога да приканвам омбудсмана да отдръпва този законопроект. Водим диалози с Мая Манолова по тази тематика. Тя изрази обществено разбирането си, че водещият закон би трябвало да бъде този за хората с увреждания. Нека да имаме подготвеност и с двата законопроекта. Тогава мисля, че ще се реши има ли потребност от трите или в действителност би могло въпросът да се реши и с два закона ".

Майките на деца с увреждания излизат на следващия ден на народен митинг с искане за законови промени, които да подсигуряват заслужен живот на децата им. За митинга общественият министър сподели: " Мисля, че в последните 2 месеца с представители на майките установихме работно взаимоотношение. Мисля, че изградихме някаква степен на доверие. То на моменти се пропукваше, само че мисля, че го има. Те са скъпи с наличието си, с мнението си и с позицията си, колкото и да са сериозни в работната група. Затова отидох на крайници да ги поканя да се върнат в работната група. Затова и отидох да им връча проектозакона. Както и да бъде изразена тяхната позиция, за нас тя е значима. В рамките на общия подтекст ще се съобразим. За нас е най-важно да има баланс. Живият контакт дава доста повече благоприятни условия да се реализира единодушие. Затова аз още веднъж поканвам майките и техните представители на съвещанието на работната група, тъй като там е мястото те да показват позицията си и да бъдат чути и от другите участници и да реализираме общо решение ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР