Още на 8 август на оперативно заседание на Министерския съвет

...
Още на 8 август на оперативно заседание на Министерския съвет
Коментари Харесай

Кабинетът разгледал промени в ски зона „Банско“ още през август

Още на 8 август на оперативно съвещание на Министерския съвет (МС) е доказано недвусмислено, че трябва да бъде подписан анекс към концесионния контракт за ски зона „ Банско “ – това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов по време на изключителна конференция. Повод за изказването му е писмо от основния прокурор Сотир Цацаров до Министерски съвет, в което обвинителят пита какви дейности са подхванати за изчистване на казуса с размера на концесионната повърхност. Въпреки че ограничения са взети още лятото, на базата на направени от прокуратурата рекомендации през юни, не е ясно за какво държавното обвиняване не е известено за свършеното. А то е, че на 8 август Министерски съвет е разгледал отчет на Министерство на околната среда и водите, направен поради препоръчаното от прокуратурата два месеца по-рано и се е стигнало до извода, че анекс е нужен.

Анексът към контракта би трябвало да е въз основата на заключенията на Междуведомствената работна група (МРГ), която през 2016 година излезе с рекомендация съглашението да бъде променено. В МРГ влизаха представители на Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на околната среда и водите, Министерството на районното развиване, Министерство на туризма, Министерство на младежта и спорта, Министерство на образованието, ДНСК и Агенцията по кадастър.

Министър Димов сподели, че има сериозна неточност в концесионния контракт за ски зона „ Банско “ още при неговото сключване през декември 2001 година. Той изясни, че за грешката би трябвало да се търси отговорност от управлението на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) през 2001-а, когато отпред на ведомството е Долорес Арсенова.

Димов напомни информацията, която „ Труд “ е изнасял в десетки пъти в свои материали по тематиката за ски зона „ Банско “ и Национален парк „ Пирин “. А точно, че в контракта отредената повърхност, която концесионера Юлен АД може да употребява за насърчаване на спорт и туризъм е 99.5 хектара. Но в контракта написа още, че въпросната територия е в граници, избрани в Териториален организационен проект на община Банско от 1970 година. Само че в тези граници площта не е 99.5, а 818.46 хектара . В съглашението се цитира още и утвърден Подробен организационен проект, съгласно който територията, която Юлен АД може да употребява, е 1075.9 хектара.

„ Така че имаме три територии, които би трябвало да сведем до една, с цел да изправим позволена през 2001 година дълбока неточност. Трябва да се откри най-разумното решение в този хаос “, разгласи министър Димов.

Както „ Труд “ е писал, има още една повърхност, която не бе упомената от министъра и тя е съгласно настоящия проект за ръководство на Национален парк „ Пирин “, в чиято направа има присъединяване и Тома Белев.

В частта от Плана „ Зониране “, за „ Зона за туризъм “ са избрани 895.1 хектара , което съставлява 2.2 % от територията на Национален парк „ Пирин “. Отделно има планувана зона за здания и уреди от 218.8 хектара . Това прави общо 1114 хектара . Тази повърхност съответствува с тази на концесията, като и двете зони са избрани въз основата на Териториалния организационен проект на община Банско от 2001 година.

Част от тази повърхност, в размер на 1078 хектара, е избрана за развиване на зимен туризъм и ски спорт. Съгласно проекта за ръководство на Национален парк „ Пирин “ в „ Зоната за туризъм “ са разрешени пешеходен туризъм, отдих, езда, колоездене и ски (виж факсимилето).

 клише Национален парк Пирин

Логиката води до извода, че точно тези 1114 хектара са обект на концесията и още през юни месец, когато за пръв път прокуратурата изиска разяснение на обстановката, Нено Димов осведоми Министерския съвет за нуждата от незабавна промяна на концесионния контракт.

Истината е, че за смяна на контракта се заприказва още в края на предходната година, преди кабинетът да гласоподава частичното изменение на Плана. Но тогава Министерският съвет извади точката от дневния по разпореждане на премиера Бойко Борисов поради терзания от „ зелени “ улични митинги.

На брифинга Нено Димов съобщи изрично, че още идната седмица държавното управление ще стартира да завърши корекцията на контракта за концесията на ски зона „ Банско “. От 10 години за това упорства и концесионерът Юлен АД, само че до момента нито едно ръководство не посмя да направи промени в съглашението.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР