Още ли си мислите, че трансферът на Кристиано Роналдо от

...
Още ли си мислите, че трансферът на Кристиано Роналдо от
Коментари Харесай

От Роналдо се очакват първо пари, а после футбол

Още ли си мислите, че прехвърлянето на Кристиано Роналдо от „ Реал “ в „ Ювентус “ е чисто футболен? Без подозрение договорката е от най-гръмките на века. И напълно обикновено, като се има поради, че става въпрос за един от най-великите играчи в историята. Но договорката несъмнено не е футболна.

В 7 следващи години „ Ювентус “ е неизменим победител в шампионата на Италия и игра два финала в Шампионската лига през последните 4 сезона. Именно поради това по-скоро става въпрос за прекосяване към идващото равнище в комерсиалната промишленост.

След години на непрекъснат стеснен напредък, основаващ се към построяването на стадион и търсене на нов имидж с друга емблема, в Торино стигнаха и до общоприет извод. Необходим е квантов скок, с цел да се запълни празнината с тимовете от огромните четири шампионати – Англия, Испания, Франция и Германия. А по какъв начин става това? Необходим бе избухлив, а не еволюционен напредък, с цел да се реализира нужния резултат.

Когато се даде опция за закупуването на Роналдо, клубът не изпусна своя късмет и сграбчи момента с две ръце. Все отново, португалецът е един от дребното спортисти, които могат да трансформират радикално една комерсиална марка. Когато купиш Кристиано, не получаваш футболист, а се сливаш с друга световна корпорация.

 Роналдо

Доказателство за това са продадените 520 хиляди тениски с неговия номер и име единствено в първия ден от формалното му показване като състезател на „ Ювентус “. А цената на фланелка е 105 евро. Това са 55 милиона оборот за ден! „Старата госпожа“ не взима цялата сума, само че комерсиалната и маркетингова облага е повече от явна. А през сезон 2016/17 година клубът се похвали с продажбата на общо 850 хиляди екипа.

Друго доказателство е въздействието на Роналдо в интернет. В мига, в който „Ювентус“ разгласи прехвърлянето, италианският гранд усили своите почитатели в в трите най-големи обществени мрежи фейсбук, туитър и инстаграм с по няколко милиона.

А във виртуалното пространство няма човек на света, който да е по-популярен от Роналдо. Това не можем да кажем за „Ювентус“, макар че става въпрос за един от най-големите футболни клубове в света. Във фейсбук Кристиано има 122,8 млн. почитатели, а „Ювентус“ – 33,6.  Подобна колосална разлика се следи и в инстаграм – 135 милиона против 12,5 в интерес на футболиста, както и в туитър – 73,5 към 6,17 за КР7.

Чрез своите профили и известност в обществените мрежи Роналдо проработи близо половин милиард единствено от реклама през предходната година. И в случай че би трябвало да влезем в конкретика става въпрос за 474 млн. $ за последните 12 месеца. Всичко това единствено с рекламни изявления в интернет. Половината сума е пристигнала от „Адидас“, чието лого се намира на екипите на „Реал“. За параленост след португалеца по облага през обществените мрежи се подреждат Неймар от ПСЖ (207 млн. долара) и Лионел Меси (106 млн. долара).

И в случай че още се чудите по какъв начин „Реал“ е изпуснал най-хубавия си състезател, отговорът още веднъж би трябвало да бъде потърсен в парите. Флорентино Перес, президентът на отбора от Испания, отхвърли да усили заплатата на Роналдо от 23 млн. евро годишно на 40 млн. И то в миг, в който постъпва оферта на стойност 105 млн. евро за 33-годишен състезател. Перес сигурно не съжалява, че е продал Роналдо, чийто контракт беше до 2021 година. Португалецът също мисли за своите приходи. Да не забравяме, че бе съден за укриване на налози в Испания и даже стигна до съглашение с прокуратурата, като непринудено заплати малко над 18 млн. евро, с цел да не влезе в пандиза. А в Италия сходни проблеми няма да има. На Ботуша неотдавна одобриха фискален режим на налозите върху приходите на чужденците. Роналдо няма да заплаща такса върху извоюваното, като вместо това ще би трябвало да превежда твърда сума от съвсем 100 хиляди евро годишно. Сума, която той печели за… ден.

По всяка възможност „Ювентус“ ще опита да предоговори контрактите с рекламодателите за възстановяване на финансовите параметри. Все отново акциите на клуба нарастнаха с 34% след привличането на международната звезда.

Преместването на Роналдо в Италия е нещо ново за футболния свят, защото на Ботуша не са имали звезда от подобен сан по своите игрища в последните години. Тази договорка може да промени всичко на трансферния пазар, а с изключение на „ Ювентус “ печеливши могат да се окажат всички клубове в Италия.

Е, мислите ли, че този трансфер е чисто футболен?

 Роналдо
Жозе Моуриньо, някогашният му треньор в „Реал“: Сега всички ще гледат Серия „А“
Жозе Моуриньо, някогашният треньор на Кристиано Роналдо в „Реал“, съобщи, че в този момент още веднъж ще се гледа с интерес футболното състезание на Италия. Всичко това, поради прехвърлянето на португалеца в „Ювентус“.

„Вече всички ще гледаме триизмерния футбол – Италия поради Роналдо, Испания поради Лионел Меси и Висшата лига на Англия – сподели актуалният управител на „Манчестър Юнайтед“. – Сделката е огромен удар, който ще е ефикасен на всички равнища, освен футболно, само че маркетингово, рекламно и комерсиално. Шампионатът на Италия още веднъж е измежду най-важните в света. Поздравявам „Ювентус“ за сделката“.

Моуриньо пък беше един от треньорите, които искаше Роналдо в състава си. „Манчестър Юнайтед“ обаче не съумя да отмъкне Кристиано. Аурелио Де Лаурентис, президентът на „Наполи“, също съобщи, че е опитал да притегли португалеца, само че без триумф.

Снимки: Twitter
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР