Още когато преди години бе обявено, че България ще кандидатства

...
Още когато преди години бе обявено, че България ще кандидатства
Коментари Харесай

Финансист коментира кога България ще замени лева с еврото

Още когато преди години бе оповестено, че България ще кандидатства за Еврозоната, стартира една хибридна война, която напоследък стана много по-интензивна. Гражданите и бизнесът бяха заплашвани, че ще плащаме гръцкия дълг, бяхме заплашвани с рецесиите на испанските и ирландските банки. Но желая да припомня, че още в средата на 2018 година подадохме писмо към Европейската централна банка по пътя ни към Валутния механизъм и ''чакалнята'' на Еврозоната. В писмото категорично е записано, че ще влезем при настоящия си валутен курс.

Това показа в студиото на ''Плюс-минус'' по Нова телевизия финансистът Борис Петров във връзка импортираната от ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова законова смяна, съгласно която закрепеният курс евро-лев става плаващ при влизането ни в ''чакалнята'' на Еврозоната.

От МФ разкриха детайлности за плана за допълнение на член 29 от ЗБНБ

,,Тези промени в Закона за Българска народна банка, които се плануват, са нужни, с цел да стане страната ни член на Валутния механизъм, тъй че това е естествена процедура. Освен това Българска народна банка и държавното управление са оповестили, че България ще се причисли към Механизма със настоящия си валутен курс'', посочи специалистът.

На въпрос по кое време страната ни би могла да стане част от Валутния механизъм финансистът съобщи, че това би могло да се случи още през идващото полугодие на тази година.

А във връзка с крайната цел - влизането ни в Еврозоната и подмяната на лв. с еврото, той изрази мнение, че това ще се случи при започване на 2023 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР