Още когато е едва на шест години, американката Ким Емънс-Нор

...
Още когато е едва на шест години, американката Ким Емънс-Нор
Коментари Харесай

84-годишната жена, която е напът да направи 1000 скока с парашут

Още когато е едвам на шест години, американката Ким Емънс-Нор към този момент е взела решението, че желае да стане професионален парашутист. За това я въодушевява чичо ѝ, който е бил в армията и с негов остарял парашут ѝ е посочил магията на полета в небето.

" Помислих си, че светът преди малко се е разкрил пред мен ", спомня си в този момент 84-годишната Ким. От дребна тя стартира да мечтае да скочи с парашут, само че се постанова да изчака до момента в който стане на 21 години, както изисква законът в Съединени американски щати. Четири месеца преди да навърши пълноправие обаче, тя взема решение, че е прекомерно нетърпелива и фалшифицира подписите на родителите си. След това се насочва към Чикаго.

Ким Емънс-Нор споделя, че преди първия си скок не е чувствала нищо друго с изключение на неспокойствие и увереност. " Не бях уплашена, смутена или нервна. Беше вълнуващо ", добавя тя. И макар че опитът ѝ не се случва по най-гладкия метод, защото се приземява надалеч от мястото, на което би трябвало, момичето не се отхвърля.

Последват още няколко скока, а през 1961 година взема решение да се опитва в първия женски тим по скачане с парашут на Съединени американски щати. Присъединява се и още на идната година дружно със съотборничките си печели златото на международното, в което тогава вземат участие още 19 страни.

" Това беше първият път, в който Съединените щати бяха показани от дами на международно състезание и ние спечелихме златото ", спомня си с горделивост Ким Емънс-Нор.

Ким Емънс-Нор (вдясно)

Това, което прави достижението още по-специално, е, че въодушевява доста други дами също да се включат в този нехарактерен (особено за времето си) спорт. Освен това от ден на ден парашутисти стартират да си слагат предизвикването да създадат 1000 скока в живота си. Самата Ким Емънс-Нор е напът да го извърши. И в случай че успее, това би ѝ донесло оценката Gold Wings, с което починалият ѝ брачен партньор към този момент се е сдобил.

Засега американката има 542 скока, като възнамерява да ги закръгли на 1000 до края на 2026 година или началото на 2027 година, почти когато се пада 88-мият ѝ рожден ден. Предвид напредналата ѝ възраст обаче, идващите скокове ще би трябвало да бъдат в тандем.

Нищо обаче не може да откаже Ким Емънс-Нор от задачата ѝ. В изявлението си за The Sun U.S. тя твърди, че е по-мотивирана от всеки път и постоянно е била извънредно упорита. " Ако не извършите фантазията си, какъв е смисълът ", пита реторично тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР