Още класове под карантина. Десетки ученици и няколко учители от

...
Още класове под карантина. Десетки ученици и няколко учители от
Коментари Харесай

Кошмарно начало на учебната година заради К-19, ще учат ли децата онлайн?

Още класове под карантина. Десетки възпитаници и няколко учители от разнообразни градове остават вкъщи, поради ковид, единствено два дни след началото на новата образователна година, обобщава Нова телевизия.

Положителни проби за COVID-19 към този момент има в учебни заведения в София, Русе, Стара Загора и Ловеч. Образователният министър Красимир Вълчев предвижда - всеки ден се чакат сред 10 и 15 нови инфектирани учители и възпитаници.

Близо 80 деца от столичното 55-то учебно заведение би трябвало да преминат през PCR проби за COVID-19, откакто са били в контакт с някои от осемте инфектирани учителки. Готовите досега проби са негативни. Тестването ще продължи и на следващия ден.

Под карантина са и над 40 възпитаници от Стара Загора, поради техен съученик, дал позитивна проба. Подобна е обстановката и в Русе - откакто през вчерашния ден стана ясно, че 16-годишен възпитаник от Математическата гимназия е с ковид. В Ловеч с инфекцията е учителка на второкласници - тя не е била контактна с децата, само че се е срещала със свои сътрудници.

След цялостна стерилизация на постройката тази заран часовете в столичното 55-то учебно заведение започнаха по график. „ Успокояващото за всички родители е, че нашите чиновници и преподаватели, работещи сега в постройката, са с негативни PCR тестове”, съобщи шефът на 55-то СУ „ Петко Каравелов " – София Таня Иванчева.

Повечето родители признаха, че са обезпокоени от обстановката, само че няма да стопират децата от учебно заведение

Това не е нещо, което е ненадейно. Просто беше ясно, че когато стартираме да събираме толкоз хора на едно място, колкото и да има ограничения и да ги разделим, постоянно има риск”, сподели Дончо Ангелов.

„ Всички деца желаят да се върнат в учебно заведение и да си водят един естествен образователен процес”, разяснява Нели Михайлова.

Според учителите няма по какъв начин да се стигне до нов случай на болест. „ Учениците нямат доста досег един с различен вследствие на основаните разнопосочни придвижвания и разминаващи се междучасия. Всеки възпитаник знае на кой чин стои, отварят се прозорците. Нямаме притеснение”, уточни Николина Петрова.

Контактните деца ще се върнат в класните стаи в понеделник, в случай че тестванията им са негативни.



В Стара Загора възпитаник от Езиковата гимназия е дал позитивна проба, откакто се е тествал поради идно пътешестване в чужбина. На 15-ти септември е бил на учебно заведение.

„ 39 контактни възпитаници ще бъдат сложени под карантина през днешния ден. От РЗИ ни увериха, че не се постанова карантиниране на учители. При нас се съблюдават безусловно всички противоепидемични ограничения. Учителите са с защитни маски и шлемове, съблюдава се и дистанция”, сподели шефът на ГПЧЕ „ Ромен Ролан” Теодора Николова.

Целият клас в Математическата гимназия в Русе, който беше карантиниран през вчерашния ден, към този момент учи отдалечено. Контактни със инфектирания възпитаник са били и 4 деца от други паралелки, които също ще останат под карантина.

„ Наистина няма такива терзания, с цел да се постанова да се прави наложително тест на всички контактни”, сподели шефът на Математическата гимназия Галина Бобева.

Министърът на образованието Красимир Вълчев е безапелационен - към този момент образователният развой не е заплашен. „ Трябва да свикнем с мисълта, че ще имаме заболели. Ако имаме по 200 болни дневно, сред 10 и 15 най-малко ще бъдат учители и възпитаници. Тези, от първите дни, няма по какъв начин да са се заразили в учебно заведение, създали са го в друга среда. Може би учителите, които са почнали по-рано работа взаимно са се заразили”, сподели той.

Такъв може да се окаже и казусът в Ловеч. Учител с открит ковид преди първия образователен ден е бил в контакт с 8 свои сътрудници през септември.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР