Още имена от проектокабинета на ПП-ДБ станаха ясни днес, съобщава

...
Още имена от проектокабинета на ПП-ДБ станаха ясни днес, съобщава
Коментари Харесай

Още имена от кабинета на ПП-ДБ: Шаламанов - на отбраната, а Морфов - на културата

Още имена от проектокабинета на ПП-ДБ станаха ясни през днешния ден, оповестява " Труд ".

На първо място, напълно не е несъмнено, че водачът на ДСБ Атанас Атанасов ще стане вътрешен министър. Имало друго забавно предложение, твърди вестникът и показва по точно Емануил Йорданов, който бе силов министър по времето на Иван Костов. 

Имало и известни запаси против Асен Василев, който съгласно визията на ПП-ДБ, би трябвало да оглави финансовото министерство. Другите оферти са: Георги Ганев и Мартин Димитров. 

Уговорките кой да стане финансов министър обаче минавали през упорството на Николай Денков, който бил склонен да е министър-председател, само че упорствал тъкмо Василев да е финансист №1. “Виждам мястото на Асен Василев като министър на финансите. Смятам за несправедливи офанзивите против него. Кирил Петков има изключителни връзки на европейско равнище ”, сподели Денков в петък. И не удостовери, само че и не отхвърли, че Кирил Петков може да получи пост като вицепремиер в кабинета и управлението на службите.

Сред депутати от ПП-ДБ нямаше огромна убеденост, че ген. Атанасов може да стане Министерство на вътрешните работи министър, тъй като за вътрешните работи с повече опит бил юристът Емануил Йорданов, който към този момент бе отпред на силовото министерство тъкмо като министър на Иван Костов (1999-2001 г.), когато смени на поста Богомил Бонев.

Ако номинацията на Емануил Йорданов надделее, то Атанас Атанасов сложил изискването за негова фигура в ДАНС. Кирил Петков също имал номинация за Агенцията, само че отказвал да назове персонално любимеца си.

Пак по кулоарната информация Христо Иванов към този момент бил споделил “Да ” за еврокомисар по правораздаване при идващите европейски избори, само че за задачата изискал да бъде лидер на листата следващата година, когато Европейски Съюз ще избира нови евродепутати. Съпредседателят на Демократична България обаче настоял Надежда Йорданова да е номинирана за министър на правораздаването, откакто на правната комисия ръководител ще бъде Стою Стоев от Политическа партия.

Външно министерство от обединението обмисляли да поверят на Даниел Лорер, само че Кирил Петков стартирал настойчиво Весела Чернева, която бе негов външнополитически консултант по време на премиерстването му.

Социален министър в проектокабинета на ПП-ДБ е Искрен Арабаджиев, само че и за МТСП също има разногласия дали номинацията на Елисавета Белобрадова, известна във фейсбук като " Летящата Козила Ерато ", не е по-удачна. Калина Константинова този път е харесана за министерството на превоза, а за министър на спорта е общопризнат Настимир Ананиев, защото към Радостин Василев има прекомерно звук.

За министър на културата номинации имали Манол Пейков и Александър Морфов. Пейков обаче забърка скандал в пленарна зала и нецензурното му изявление от трибуната с репликата “Късопишков ”, го извадила от министерските описи на обединението. Пейков обаче е доста известен с дарителските си акции в Пловдив и локалните сложили изискване той да е претендент за кмет.

В районното министерство от ПП-ДБ разискват инж. Ивайло Стайков или Йордан Терзийски от Политическа партия. Първият към този момент беше зам.-министър във ведомството, а Терзийски беше зам.-председател на районната комисия в 47-ото Народно събрание.

За министър на защитата е уговарян Велизар Шаламанов, който към този момент е бил длъжностен министър при Георги Близнашки и е с ясна проатлантическа позиция. Плюс за номинацията на Шаламанов е фактът, че е бил зам.-министър на защитата в държавното управление на Иван Костов.

Антон Тонев, който сега не е народен представител от Политическа партия, може да влезе в министерския лист за здравно министерство. Тонев беше началник на здравната комисия в предния парламент, само че отпадна от 49-ото Народно събрание поради активистката на Демократична България Стела Николова, която го измести с преференции на изборите на 2 април.

На фона на неофициалните мнения от депутати на ПП-ДБ, Кирил Петков не се ангажира с имената от проектокабинета: “Ние сега сме в развой на взимане на политическите решения във всички органи на нашата коалиция, този развой няма да свърши до идващия вторник ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР