Още едно украинско семейство най-накрая е на свободна земя, пише

...
Още едно украинско семейство най-накрая е на свободна земя, пише
Коментари Харесай

Украйна успя да върне две деца от руски плен. Ройтерс с разкрит...

" Още едно украинско семейство най-сетне е на свободна земя ", написа Прокудин, съобщи " Kyiv Independent ".

Прокудин съобщи, че в този момент цялото семейство, в това число двете момчета, са в сигурност и под наблюдението на лекари и психотерапевти.

 

Според губернатора през 2024 година Украйна е съумяла да върне 40 деца от съветски плен.

 

В следствие на Ройтерс, оповестено на 19 март, Денис Костев, дете от плаката, употребявано от съветските управляващи за разпространение и оправдаване на акцията им за депортиране на украински деца, споделя, че е бил инструктиран и заплашван, с цел да се подчини.

 

Според украинската от февруари 2022 година насам близо 20 000 украински деца са били разпознати като отвлечени от окупираните от Русия територии и изпратени в други следени от Русия региони на Украйна, Беларус или в самата Русия. По-малко от 400 от тях са върнати вкъщи.

 

Костев, тийнейджър-сирак, е отведен от Херсон в окупирания Крим от съветските управляващи през есента на 2022 година След това той постоянно се появява в проруски видеоклипове, които се появяват онлайн, до момента в който е в съветски плен.

 

Костев споделя пред " Ройтерс ", че е бил инструктиран от съветски чиновници да повтаря опорни точки в поддръжка на депортирането на украински деца от Русия и е бил заплашван с побой, в случай че се оплаче.

Костев съобщи, че е взел участие във видеоклиповете, тъй като се е чувствал изплашен.

 

" Когато животът ти е заплашен, ще направиш всичко, с цел да се предпазиш ", споделя той пред " Ройтерс ".

 

Агенти от съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) също по този начин разпитват Костен за местонахождението на украинските войски и хранилища за муниции, за които той споделя, че не е споделял.

 

Въпреки че получава обещания от съветски чиновници, че ще бъде признат в влиятелен университет или ще получи други привилегии, Костен споделя, че обещанията не са се сбъднали.

Миналата година Международният углавен съд издаде заповеди за арест на съветския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова и съветския президент Владимир Путин по обвинявания във военни закононарушения за принудително депортиране на стотици деца от Украйна. Русия осъди заповедите като " възмутителни и неприемливи ".

 

Киев твърди, че доста украински сираци, отведени на следена от Русия територия, са били подложени на оркестрирана стратегия, която да ги накара да одобряват идеологията на Кремъл. Москва отхвърля това.

Трима тийнейджъри-сираци, които са живели с Костев на окупираната от Русия територия, са описали пред " Ройтерс " сходни прекарвания, като са били разубеждавани или блокирани да се върнат в Украйна и са били заплашвани с репресии за това, че са нарушили реда.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР