Още едно село в област Смолян е обезлюдено, сочат данни

...
Още едно село в област Смолян е обезлюдено, сочат данни
Коментари Харесай

Тъжно: Още едно българско село остана без обитатели

Още едно село в област Смолян е обезлюдено, сочат данни на Териториалното статистическо бюро. Без нито един гражданин е останало през 2017 година село Милково, с което селата без население в региона стават общо осем.

Статистическите систематизирания сочат, че през предходната година са се задълбочили негативните демографски трендове в планинската област. Населението в района е намаляло с 2143 души, достигайки 107 282 поданици. Обитателите на Смолянска област понижават, както вследствие на спадаща раждаемост и нараснала смъртност, по този начин и в резултат на миграционни процеси, оповестява dnes.dir.bg.

И през 2017 година продължава процесът на застаряване на популацията в региона, показват от статистическото бюро. Жителите над 65-годишна възраст в региона са 23 % от популацията, като относителният дял на хората от " третата възраст " се е нараснал с 7.1 на 100 за последните 10 година Естественият приръст през предходната година е достигнал до минус 9.5 промила.

Общо 746 бебета са се родили в района през предходната година, като се записва понижение от 4.8 % на живородените деца. Увеличава се относителният дял на родените без брак деца - 68 % от новородените. Най-висок е относителният дял на извънбрачните бебета в община Мадан - 86.7 %.

Освен Милково, селата без население в региона са Малко Крушево, Водни пад, Кокорци, Баблон, Сливово, Чамла и Дряновец. В 88 села в Смолянско популацията е в камерен състав под 50 души.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР