Още една забележителна възрожденска къща в Стария град ще възвърне

...
Още една забележителна възрожденска къща в Стария град ще възвърне
Коментари Харесай

Започва дългоочакваната реставрация на фасадата на къща „Павлити“ в Пловдив

Още една забележителна възрожденска къща в Стария град ще възвърне своя искра и хубост през актуалната 2023 година, оповестяват от ОИ „ Старинен Пловдив “.

Възрожденската къща „ Павлити “ е една от емблематичните постройки в Старинен Пловдив. Сградата е оповестена като архитектурно-строителен и живописен монумент на културата, Дъждовни води бр.85/1949 година и има статут на недвижима културна полезност с категория „ национално значение “.

През годините  е употребена като представителна приемна на Комитета за изкуство и просвета, помещавали са се и Национален дарителски фонд „ 13 века България “, Студентски дом и Общинска фондация „ Пловдив 2019 “.

След това постройката е затворена за гости, защото фасадата на къщата е в неприятно положение,  част от холкелите са паднали, а дървените колони и детайли са изгнили. В момента има доста повреди по мазилката, художественото изписване, декоративните детайли и корнизите.

„ След като определеният реализатор по извършената социална поръчка през 2021 година се отхвърли, през 2022 пристъпихме към последващи дейности. В  резултат на оповестена социална поръчка по Закон за обществените поръчки, посредством събиране на предложения с публикация, извършена по реда на чл.20, ал.3, т.1 от Закон за обществените поръчки от дата 02.12.2022 година, Общински институт „ Старинен Пловдив “ подписа контракт с определения реализатор – компания „ Рестстрой “ ЕООД с предмет „ Консервационно-реставрационни действия по екстериора на къща „ Павлити “, част от АИР „ Старинен Пловдив “. Договорът бе подписан на 15.12.2022 година, а срокът за осъществяване е 294 календарни дни от предаване на обекта на изпълнителя, само че не по-късно от 15.12.2023 година Стойността на контракта е 149 966,03 лв. без Данък добавена стойност “, заяви доцент доктор Елена Кантарева-Дечева, шеф на института.

Консервационно-реставрационните действия ще бъдат изпълнени в сходство с план, координиран от Министерство на културата по реда на Закона за културното завещание. Автор на плана по част КРР е Никола Стоянов – един от най-авторитетните пловдивски реставратори. Той стои зад реставрацията на знакови монументи на културата както в Пловдив, по този начин и в цяла България. Работил е на археологически обекти като Античния спектакъл, Римския стадион, Античния одеон,  Римския форумен комплекс „ Августа Траяна ” в Стара Загора, истинския каменен строеж на тракийската могила „ Голяма Косматка ” до град Шипка и реставрацията на фасадата на католическия храм „ Свети Лудвиг “. Името му стои и зад реставрацията на голям брой фрески в църкви и манастири, както и на къщи в Стария град.

Къща „ Павлити “ е издигната в средата на XIX век и е била благосъстоятелност на богатия търговец от Пещера Георги Павлити (Политоглу). С богатата си художествена украса, присъщото еркерно наддаване, арковидни прозорци и изписания холкел, обектът е един от пространствените и градоустройствени репери в тъканта на Стария град.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР