Още една цел е постигната. Ангела Меркел успя да са

...
Още една цел е постигната. Ангела Меркел успя да са
Коментари Харесай

Меркел успя, но за последен път

Още една цел е реализирана. Ангела Меркел съумя да са споразумее с управлението на ГСДП за нова необятна коалиция. Не е ясно обаче какъв брой дълго тя ще остане на своя пост. Това ли е залезът на канцлерката? От изборите за Бундестаг през септември рейтингът на Меркел непрекъснато пада.

Вероятно това ще е последният ѝ мандат
Лидерката на ХДС знае, че четвъртият ѝ мандат като канцлерка очевидно ще бъде и последният. Още преди изборите през септември тя се колебаеше дали въобще да се кандидатира за поста. Не е единствено опозицията, която упорства за обновяване. Някои среди в ХДС залагат на отдръпването на Меркел и се надяват това да стане колкото се може по-скоро. Макар и да не смеят да изкажат това си предпочитание на глас. Най-вече дясното крило в партията не може да елементарни на Меркел, че тя насочи консервативния едно време ХДС в либерално-социалдемократическа посока. От дълго време насам консерваторите в нейната партия недоволстват, само че малко на брой се осмеляват да изразят намерено своето неодобрение, изчаквайки да настъпи краят на „ ерата Меркел“.

Откакто през есента на 2015 година канцлерката отвори границите за бежанци, обществото, а и двете побратимени партии християндемократически партии са мощно разединени. Докато гласоподавателите на Зелените да вземем за пример хвалят Меркел за нейната миграционна политика, критиците от личните ѝ християндемократически среди се усилват. И по време на предизборната битка тематиката за миграцията игра забележителна роля.

Залезът на Меркел стартира още преди изборите. Сега тя в действителност съумя да сътвори коалиция със социалдемократите, само че въпросителните остават. Наближава ли залезът на канцлерката? Меркел е твърдоглав човек и владее тактиките на властта. Тя не обича споровете и знае по какъв начин да излезе суха от сложни обстановки. Явно това ще ѝ се удаде и този път. Нещо повече: последните анкети сочат, че в случай че се беше стигнало до предварителни парламентарни избори, близо 90% от съпартийците на Меркел въпреки всичко биха предпочели точно нея като претендент за канцлерския пост.

(От Дойче веле, със съкращения)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР