Още една сграда – паметник на културата у нас тъне

...
Още една сграда – паметник на културата у нас тъне
Коментари Харесай

Пореден паметник на културата у нас, тънещ в разруха

Още една постройка – монумент на културата у нас тъне в съсипия, а притежателите й нямат желание да я реставрират. Става въпрос за красивото здание на ул. " Преслав " 24 във Варна, в което преди години се обитаваше " Софийска банка ". Информацията е доказана от компанията, която е трябвало да рестраврира паметника на културата. Това наподобява няма да се случи, макар разрешението за реорганизация от март месец тази година, написа " Дневник ".
Според основния проектант на Варна от тук насетне Община Варна е с вързани ръци и не може да направи нищо, с цел да избави постройката, защото към този момент тече 3-годишният период, в който би трябвало да стартира реставрацията, издадени са строителните бумаги и има ясни притежатели.
Идеята била в постройката да се обитава офис център. Собствениците, които са сложни са разкриване по думите на общинските служащи, са сдружението " Оувърсийс девелопмънт " ООД, записано в края на 90-те години във Варна от двама гръцки съдружници - Алексия Анастасия Бодуроглу и Язон Корбетис.

Снимка: Andari
У нас компанията се съставлява от Живко Железов, съсобственик в сдружението " Фрибул ", което е изготвило плана за реституция на тогавашната " Софийска банка ". Според основния проектант на Варна приемането на строителното позволение за превръщането на постройката в офис център е било спекулативно и е имало само задачата да вдигне цената й предвид на възможна продажба.
Според инспекция на " Дневник " рушащата се постройка се продава за към 1.4 млн. лева , като преди издаването на строително позволение за реконструкцията й тази цена е била под 1 млн. лева

Сградата на някогашната " Софийска банка " е издигната в неокласически жанр през 1922 година от проектант Дабко Дабков, който е създател на едни от най-красивите здания във Варна – тази на Аквариума, Щаба на военноморските сили, Икономическия университет, грандхотел " Лондон " и други
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР