Още една пукнатина може да се появи идната седмица между

...
Още една пукнатина може да се появи идната седмица между
Коментари Харесай

Натискът върху Сърбия продължава

Още една цепнатина може да се появи идната седмица сред страните-членки на Европейски Съюз, когато става дума за войната в Украйна, и то поради Сърбия, написа белградското издание „ Вечерне новости “.

Все повече страни от евросъюза са срещу радикалния метод на мощен напън върху Белград за въвеждане на наказания против Москва поради съветското навлизане в Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изданието отбелязва, че за налагането на глобите най-много упорства Берлин, а част от страните са на мнение, че подобен метод е контрапродуктивен и че по този метод единствено могат да се укрепят връзките сред Белград и Москва.

Сред страните, които са за по-голямо схващане на характерната сръбска позиция, когато става дума за взимане на страна в украинско-руския спор, са Италия, Унгария, България, Португалия, Чехия както и страните, които не признават без значение Косово – Испания, Гърция, Кипър, Словения и Румъния.

На страната на Германия, която мощно стегна обръча към Сърбия, към този момент са обичайните ѝ съдружници Нидерландия и Белгия, както и страните с изразени антируски настроения, като Полша и балтийските страни, както и Хърватия, написа белградското издание.

Белград поддържа резолюцията на Организация на обединените нации, осъждаща съветската инвазия в Украйна, само че до момента не се е включил към глобите на Европейски Съюз против Москва, макар че е претендент за участие в Евросъюза.

Албанският министър председател Еди Рама предизвести, че политиката на напън върху Сърбия може да се върне като бумеранг към Брюксел и прикани Европейски Съюз да не притиска Сърбия за въвеждането на глобите. Той посочи, че би трябвало да се прояви по-голямо схващане към позициите на Сърбия и уточни, че натискът на Запада може да бъде нездравословен за целия район, напомня " Вечерни лист “.

За 23-24 юни в Брюксел е плануван Европейски съвет, както и среща на водачите от Европейски Съюз и Западните Балкани.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР