Още една новина свързана с изкуствения интелект в Windows... Емил

...
Още една новина свързана с изкуствения интелект в Windows... Емил
Коментари Харесай

Microsoft добавя поддръжка за невронните процесори на AMD в Windows – защо това е важно

Още една вест обвързвана с изкуствения разсъдък в Windows...

Емил Василев 9:30 | 20.02.2024 2 Сподели

Най-четени

ТелефониЕмил Василев - 18:30 | 18.02.2024

Как да калибрирате Гугъл Maps, с цел да бъде по-точен

IT НовиниДаниел Десподов - 10:48 | 17.02.2024

За първи път в историята учените в действително време следиха придвижването на електроните във водата

ПрепоръчаноДаниел Десподов - 11:44 | 16.02.2024

Не, не би трябвало да се употребява сешоар или ориз. Apple споделя какво да вършим, в случай че сме „ изкъпали “ iPhone във вода

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Microsoft се приготвя за идния напредък на хардуерите местни принадлежности за приложения с изкуствен интелект и въпреки първите стъпки да наподобяват скучни, те въпреки всичко са значими.

AMD разгласи, че работи с Microsoft за прибавяне на поддръжка за най-новите невронни процесори (NPU) в Windows. По-конкретно, става дума за активиране на Microsoft Compute Driver Model (MCDM) за процесорите на AMD. Това ще разреши на „ Диспечера на дилемите “ да следи потреблението на ресурсите на NPU по същия метод, по който го прави за CPU, GPU и другите съставни елементи във вашата система.

Вероятно това е облекчение за AMD, защото най-големият ѝ съперник Intel, към този момент има поддръжка на MCDM за личните си NPU в процесорите си, макар че AMD е първа на пазара на NPU. AMD похвали Microsoft за признаването на значимостта на хардуера за невронна обработка. Като означи, че потреблението на изкуствен интелект, което може да бъде ускорено от местен NPU евентуално ще се разрасне през идващите години. Компанията похвали напъните на Microsoft да „ върви в крайник с спомагателната трудност на персоналните компютри “.

Какво значи това за вас?

Всеки огромен производител на чипове, в това число AMD сега е на гребена на вълната на изкуствения разсъдък. Това значи специфичен хардуер във вашето устройство за зареждане на приложения с изкуствен интелект. Локалният ИИ има доста преимущества пред наличните сега принадлежности за ИИ, основани на облак като ChatGPT. Например по-бързо време за обработка, липса на нужда от непрекъсната интернет връзка и по-висока сигурност на потребителите. Вече надали ви е мъчно да разберете за какво NPU се трансфораха в новата цел на фирмите в сферата.

На процедура това значи, че от ден на ден преносими компютри и настолни компютри (а също и телефони и таблети) ще бъдат общоприетоо оборудвани с тези профилирани ИИ-чипове.

Предстоящата интеграция на Microsoft за NPU на AMD е особено за новата серия чипове Ryzen 8040. Това ще са процесори единствено за преносими компютри. Въпреки, че първичната функционалност ще бъде лимитирана до наблюдаване на NPU в границите на „ Диспечера на дилемите “, тя проправя пътя за цялостно хардуерно ускорение на ИИ в границите на Windows.

Но даже единствено интеграцията с „ Диспечера на дилемите “ е добра и значима.

И в случай че до момента не сте употребявали „ Диспечера “, би трябвало да го извършите. Той е скъп инструмент за следене на успеваемостта на работата на системата. Той ви разрешава да видите дали системата ви не е натоварена от един съставен елемент или дали не изразходва сила при работа на избрани стратегии. Това е изключително потребен инструмент, изключително за потребителите на преносими компютри. Те могат да го употребяват за прецизиране на настройките за зареждане за по-добър живот на батерията.

Във всеки случай евентуално единствено след година или две ще забележим всички най-хубави преносими компютри със лични вградени NPU. Microsoft евентуално не може да си разреши да се бави повече. От обявата в блога на AMD не става напълно ясно дали това е извънредна актуализация за Windows 11 или ще се ползва и за по-стари версии на операционната система, само че няма да е изненадващо, в случай че е първото – както знаем, Microsoft в действителност желае да актуализирате.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР