Още една майка от България разказа пред bTV, че е

...
Още една майка от България разказа пред bTV, че е
Коментари Харесай

Разказ на майка пред bTV: Напуснахме Норвегия след проверки от социалните

Още една майка от България описа пред bTV, че е напуснала Норвегия след инспекции от службата за протекция на детето в страната.

Стелияна Станкова отпътува за Норвегия през 2012 година, след което взема цялото семейство със себе си. „ След като пристигнаха децата, мина към година, преди да стартират проблемите и проверките”, сподели тя в предаването „ Тази сутрин” по bTV.

„ Първо се стартира със сигнал в учебно заведение – имаше диалог с тях, без ние да знаем и без наше разрешение. Било им е казано, че не би трябвало да споделят с родителите си”, описа Стелияна.

„ При първия сигнал непосредствено ни извикаха и ни споделиха: „ Вие не сте положителни родители”. Ние попитахме за какво и какъв е казусът. Те дадоха отговор, че са получили сигнал от учебното заведение, че огромната ми щерка дава бял самун на дребния наследник, като му маже филия с шоколад, когато желае. Там децата не си купуват храна, а си носят всеки ден”, добави майката.
С вяра да види децата си: Цветелина Уланд потегли към Норвегия Обнадеждена съм, благодаря за бързата реакция на институциите в България, сподели майката
„ Аз попитах какъв е казусът с белия самун. „ Вие какво желаете, на 18 година да са диабетици или да са с наднормено тегло?”, сподели психоложката при разговора”, сподели още Стелияна.

„ Малкият ми наследник беше претърпял случай в учебно заведение. Аз не съм видяла, той не ми е споделил. Имал е синина и те споделят: „ Вие сте го ударили”. Трябваше да викаме него, да се оправдаваме и той да изяснява от кое място му е синината – че негов съученик го е ударил”, акцентира майката.

По думите ѝ децата са питани по какъв начин живеят вкъщи, биват ли унизени, има ли някакъв проблем, използваме ли цигари и алкохол в къщата. „ Децата споделят: „ Да, тати пие бира”. Започва се едно следствие в магазина – какво количество бира се купува. В работата питат дали някой е ходил пийнал и дали е имал някакво несъответстващо отношение”, сподели още Стелияна Станкова.
Разследване на bTV: Защо лишават българчета от фамилиите им в Норвегия? Български фамилии бягат от Норвегия, откакто подредили там целия си живот, с цел да спасят децата си
Тя е безапелационна, че в никакъв случай не би се върнала в Норвегия. „ Не бих си подложила децата на този стрес, който изживяха те и ние”, акцентира тя.

От към десетина години норвежкото общество реагира против този проблем, сподели преводачът Анюта Качева. По думите ѝ най-голямото обвиняване средщу службата за протекция на детето в Норвегия е, че де факто работи директно с полицията и върху нея не се упражнява никакъв надзор.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР