Още една емблематична фигура от футбола си отиде - Джо

...
Още една емблематична фигура от футбола си отиде - Джо
Коментари Харесай

Предводителят на Лудата банда

Още една емблематична фигура от футбола си отиде - Джо Киниър. Най-успешният управител в историята на колоритния Уимбълдън издъхна на 77 години.

Роденият в Дъблин Киниър, който печели Купата на Англия, Купата на лигата и Купата на УЕФА като състезател на Тотнъм, е бил управител още и на Лутън, Нотингам Форест и Нюкасъл.

" С горест оповестяваме, че Джо умря спокойно, заобиколен от фамилията си ", оповестиха от семейството.

Киниър, който по време на кариерата си изиграва 26 мача с националния тим на Република Ирландия, се причислява към Тотнъм като младеж през 1963 година, а през 1966 година прави своя дебют.

Той прекарва идващото десетилетие на " Уайт Харт Лейн ", вдигайки Купата на Англия през 1967 година, Купата на УЕФА през 1972 година и Купата на Лигата през 1971 и 1973 година, като прави повече от 250 участия за клуба, преди да прекара последния сезон от кариерата си в Брайтън.

Киниър стартира треньорската си кариера в Азия, като работи в Обединените арабски емирства и Малайзия, а по-късно в Индия и Непал. Завръща се в Англия, с цел да стане помощник на Дейв Маккей в Донкастър, а през 1992 година е назначен за управител на Уимбълдън.



През сезон 1993-94 година Кинеар извежда Донс до шесто място в елитната британска лига, а през 1997 година ги води до полуфиналите на Купата на Англия и Купата на лигата. През март 1999 година Киниър получава сърдечен удар преди мача от лигата против Шефилд Уензди и през юни същата година се отдръпва от поста.

Завръща се във футбола с къс интервал като футболен шеф в Оксфорд, след което поема сходна роля в Лутън (през 2001 година идва на " Кенилуърт Роуд " ) и извежда клуба до промоция от трета дивизия през сезон 2001-2002 година

През февруари 2004 година поема поста в Нотингам Форест, а през 2008 година заменя Кевин Кийгън в Нюкасъл.

През 2008 година става управител на Нюкасъл Юнайтед, само че през идната година се разболява преди мач и се постанова да му бъде подложен сърдечен байпас. Напуска клуба, когато договорът му изтича през 2009 година По-късно, през 2015 година, е диагностициран със съдова деменция.

" Всички, свързани с Уимбълдън, бяха надълбоко натъжени от новината, че някогашният ни управител Джо Киниър е умрял, обявиха от АФК Уимбълдън. - Истинска легенда на клуба, Джо ни подари невероятни мемоари, които са ни скъпи ".

Джон Хартсън, който е играл под управлението на Киниър в Уимбълдън, разгласява собствен пост в обществените мрежи: " R.I.P., необут! Мислите ми са със брачната половинка на Джо - Бони, и фамилията на Киниър ".

Лутън Таун също изрази съболезнованията си: " С горест научихме, че нашият някогашен управител Джо Киниър е умрял на 77-годишна възраст. Мислите ни са с приятелите и фамилията на Джо в този тежък миг ".

Нюкасъл Юнайтед заяви: " В момента в Нюкасъл се организират договаряния за назначение на нови членове на управлението на клуба: " Мислите на всички в клуба са със фамилията и приятелите на Джо в този сложен миг ".

Журналисти, почитатели и някогашни сътрудници си спомниха за Киниър в обществените мрежи поради неговия комизъм и колоритни изявленията. Английската футболна лига разказа Джо като " човек, който даде толкоз доста мемоари като състезател и управител ".

Бившият професионален футболист Дейвид Спийди написа: " Легенда на Тотнъм и управител на Уимбълдън, Джо оставя след себе си прелестно завещание ".

Мениджърът на Тотнъм Анге Постекоглу показа: " Това е доста тъжно. Мислите и любовта ни са ориентирани към фамилията му и към най-близките му хора. Той е един от тези играчи, които ще бъдат запомнени вечно в този клуб, а също по този начин и бележит управител. Всички, с които съм приказвал за него, споделяха, че е същински благородник и в никакъв случай няма да бъде пропуснат в този футболен клуб ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР