Още една банка обяви, че вдига лихвите по депозитите след

...
Още една банка обяви, че вдига лихвите по депозитите след
Коментари Харесай

Лихвите по депозитите тръгнаха нагоре

Още една банка разгласи, че подвига лихвите по депозитите след решението на Европейската централна банка от юли да завиши главния лихвен % с 0.5 пункта

"Алианц Банк” увеличи лихвите по депозитните артикули в унисон с политиката на ЕЦБ и смяната на макроикономическата конюнктура. От 9 август банката отстрани негативните лихви за депозити над 500 000 лева и предложи позитивни лихви за депозити до 10 млн. лв. за самостоятелни и корпоративни клиенти ", оповестиха от финансовата институция.

Така при общоприетите едногодишни депозити за физически лица в “Алианц Банк” лихвата е към този момент 0.15% в лева/евро и 0.45% за долари. По депозит "Комфорт ", по който могат да се внасят суми когато и да е и да се тегли лихвата ежемесечно, за 3-годишен период лихвата е 0.30% за лева./евро и 0.60% за долари. От банката прецизират, че новите лихви ще стартират да работят автоматизирано за клиентите им на падеж, без да се постанова някакви спомагателни дейности от тяхна страна, написа.

Няколко по-малки банки също покачиха лихвите по депозитите през последния месец и за по-дългосрочните влогове те към този момент доближават 1.5-2% годишно.

По-голямата част от банките у нас обаче през последните две години престанаха да поддържат депозити и преоформиха спестяванията на клиентите си в разплащателни сметки. Освен че са без олихвяване, по тези сметки се дължат месечни такси, а за суми над 200 000 или 400 000 лева се дължи и такса предпазване - нормално 0.7% на година.

Четири банки към този момент оповестиха от началото на август насам, че отстраняват таксите за предпазване - ОББ, КВС Банк (бивша Райфайзенбанк), Пощенска и Уникредит.

Все още банките у нас не са почнали да покачват и лихвите по заемите, което също е предстоящ резултат от новата политика на ЕЦБ.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР