Още един руски генерал е уволнен след последното сътресение в

...
Още един руски генерал е уволнен след последното сътресение в
Коментари Харесай

Още един руски генерал е уволнен след бунта на Пригожин

Още един съветски военачалник е уволнен след последното разтърсване в армията, откогато създателят на наемническата групаировка " Вагнер " Евгений Пригожин направи временен протест преди три седмици.

Генерал-майор Владимир Селивьорстов, който командваше 106-а въздушнодесантна дивизия, беше уволнен от министъра на защитата Сергей Шойгу , оповестиха канали в Телеграм, близки до съветските служби за сигурност на 15 юли.

Уволнението на Селивьорстов идва на фона на катаклизми в съветските въоръжени сили след протеста на Пригожин на 23-24 юни против Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов поради ръководството им на войната в Украйна.

Слабият боен отговор на протеста – който съставлява най-голямата опасност за 23-годишната власт на президента Владимир Путин – повдигна въпроси за лоялността на висшите чиновници във въоръжените сили към Кремъл .

Каналите в Телеграм не дават публична причина за уволнението на военачалник Селивьорстов, макар че един от тях твърди, че той е прочут с несъгласието си с решенията, взети от централата.

Командваната от него 106-та дивизия е забъркана в убийствата при започване на предходната година на цивилни в градовете на Киевска област Буча, Гостомел и Ирпин.

" Уолстрийт джърнъл " заяви по-рано тази седмица, че минимум 13 високопоставени съветски военни след протеста на Пригожин.

Генерал Сергей Суровикин , който за малко беше главнокомандващ на войната в Украйна и се счита, че е непосредствен съдружник на Пригожин, не е бил виждан или чуван от експлоадирането на протеста на 24 юни.

Генерал-майор Иван Попов , командващ 58-ма общовойскова войска, дислоцирана в южната част на Запорожка област на Украйна,, откакто се оплакал на Герасимов за крах при ротацията на войските.

Попов сподели още, че силите му са възпрепятствани от проблеми с контрабатарейния радар и артилерийското разузнаване.

Колкото до Селивьорстов, Телеграм каналът, че губернаторът на Тула Алексей Дюмин се е опитал да го отбрани по време на посещаване в Москва в петък, само че това не е довело до резултат. 106-та въздушнодесантна дивизия е основана в Тула.

Бившият основен охранител на Путин, Дюмин постоянно се цитира като вероятен заместител на Шойгу, в случай че президентът реши да го уволни. Дюмин за малко е бил заместник-министър на защитата при Шойгу през 2015-2016 година

Експерти обаче споделят, че Путин евентуално ще се придържа към лоялните си Шойгу и Герасимов най-малко в обозримо бъдеще, с цел да не наподобява, че е отстъпил под натиска на Пригожин.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР