Преврат в Габон: Защо военните превземания са на мода

...
Още един преврат в Африка - само пет седмици след
Коментари Харесай

Още един преврат в Африка - само пет седмици след като президентът на Нигер Мохамед Базум беше взет за заложник от войските на собствения му президент пазач, Али Бонго от Габон също се оказва задържан в собствената си резиденция.

Внезапно изявление по националната телевизия в ранните часове на сряда, за да обяви г-н Бонго за победител на изборите миналата неделя, беше последван в рамките на минути от второ изненадващо предаване, когато група войници обявиха завземането на властта в бившата френска колония.

По-късно през в деня, когато се появиха кадри от празнуващи тълпи - след като новата хунта отмени спирането на интернет, наложено от режима на г-н Бонго в навечерието на изборите, и запази спирането по време на непрозрачно "преброяване" на гласовете - сваленият държавен глава се появи в онлайн видео, изпратено от мястото му за лишаване от свобода.

Изглеждайки объркан, той призова – на английски – приятелите навън да „вдигат шум“, с видимата надежда, че външен натиск може да обърне шокиращия обрат на събитията, перспектива, която изглежда далечна.

Но дори ако самият г-н Бонго беше хванат неподготвен от преврата, може би Африка и светът трябва не са били.

Свалянето от власт на г-н Базум в Нигер на 26 юли даде достатъчно предупреждение, че „епидемията от преврат“ в Западна и Централна Африка не е изтекла.< /p>

През януари миналата година беше ред на президента на Буркина Фасо Рох Марк Кристиан Каборе да бъде свален от войници - чийто лидер след това самият беше детрониран от колеги от по-нисък ранг на 30 септември, само осем месеца по-късно.

А преди това 2021 г. донесе два преврата в Западна Африка. През май полковник Асими Гоита, който вече е автор на предишно военно превземане на Мали, организира втори пуч, за да утвърди отново собствената си власт.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР