Още един поправителен няма да бъде за сметка на политиците,

...
Още един поправителен няма да бъде за сметка на политиците,
Коментари Харесай

Радев: Партиите да покажат, че могат да предложат алтернатива

Още един изправителен няма да бъде за сметка на политиците, а за сметка на всички нас, съобщи пред публицисти Румен Радев.

Политическите партии би трябвало освен да декларират желание за смяна по време на избори, само че да покажат, че могат да предложат опция, че могат да водят разговор между тях, а не да бягат от отговорност и да се оправдават. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти във Варна.

Румен Радев още веднъж акцентира публичните упования към партиите, оповестили се против порочния управнически модел, за сформиране на стабилно, дейно и работещо държавно управление. „ Съставянето на сполучлив кабинет, който да се употребява с доверието на хората, изисква отговорност и усилена работа, неприкритост и градивен разговор, честност и ясни морални правила “, уточни президентът.

В отговор на въпрос Румен Радев дефинира като теоретично положително решение опцията парламентарните сили да предложат служебното държавно управление да продължи работа си като постоянно, само че акцентира, че постоянният кабинет значи ясна политическа отговорност от партиите.

„ Редовният кабинет би трябвало да взема решение задания с явен политически приоритет, по тази причина и партиите не могат да се крият зад него. Партиите би трябвало да излъчат свои ясни политически позиции посредством министрите, които те дефинират “.

В отговор на въпрос по отношение на провеждането на съвещания с парламентарните групи в новия парламент президентът разяснява, че ще бъдат извършени допустимо най-скоро. От хода им, от това дали ще намерят разговор и консенсус, зависи на кого ще бъде връчен и третият мандат, уточни още президентът. „ Този път те нямат право на неточност. Още един изправителен на партиите няма да бъде за тяхна сметка, той ще бъде за сметка на всички нас “, съобщи Румен Радев.

Помолен да даде оценка за работата на служебното държавно управление, президентът разяснява, че министрите извършват сполучливо поставената им задача за „ начало на демонтажа на порочния управнически модел и излекуване на държавността. За работа в полза на обществото, а не на обособени партии и бизнес кръгове “.

Запитан за сигнала на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков за нарушавания на основния прокурор, изпратен до министъра на правораздаването, президентът акцентира, че това е законосъобразен резултат от дейностите на основния прокурор досега: „ Това оглушително безмълвие за вихрещата се корупция на най-високите места във властта, за знаковите корупционни кавги, които обиколиха всички международни медии и надълбоко дискредитираха страната ни, оглушителното безмълвие за харчене на мрачно на милиарди обществени средства, до момента в който в това време прокуратурата нападателно клеветеше неуместните на властта. Това дискредитира и делегитимира самата прокуратура в лицето на основния прокурор “.

По думите на Румен Радев оставката на основния прокурор ще бъде в интерес на гражданското общество и на страната ни.

Дължим самопризнание на българските лекари, медицински сестри и медицински служащи, че и в най-тежки моменти здравето и животът на българските жители са тяхна неотменна идея. В същото време изискуем и един обективен, ефикасен здравен модел, който да подсигурява положителни условия на труд и на възнаграждение на нашите лекари, само че да подсигурява и правата на пациентите. Така президентът разяснява случая с освобождението на шефа на „ Пирогов “.

По думите на президента протичащото се в болница " Пирогов " е и индикатор за систематични проблеми в опазването на здравето, което се трансформира в бизнес и изкривява и даже опорочава връзките лекар-пациент. Затова партиите, които претендират да ръководят страната, следва да работят и за основаването на нов модел на опазване на здравето в България, прикани още президентът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР