Още един от най-предпочитаните ресурси за отопление на хиляди български

...
Още един от най-предпочитаните ресурси за отопление на хиляди български
Коментари Харесай

800 лева за тон: Пелетите за огрев поскъпнаха с над 100%

Още един от най-предпочитаните запаси за отопление на хиляди български семейства към този момент е мъчнопроходим, също така цената му се е нараснала фрапантно.

С над 100 % са поскъпнали пелетите по отношение на предходната година. През 2021-а един звук пелети е коствал приблизително сред 350 и 400 лв.. В момента за същото количество цената е над 800 лв.. Освен това за доставката им се чака към 2-3 месеца.

" Цените сега са два пъти и половина по-високи от предходната година, дължи се на повишаването на дървесината и тока ", изясни пред  Мариела Юрукова, притежател на един от най-големите хранилища за пелети в Разлог.

По думите ѝ има дефицит на работна ръка в доста предприятия. Проблем са и търговете за дървесина.

Освен пелетите фрапантно повишаване има и при дървата за огрев. Цената на цепениците се е нараснала със 100% до 180 лв. за кубик. За съпоставяне преди година цената на кубик дърва за огрев беше към 90 лв. - 100 лв..

Преди дни служебният министър на земеделието Явор Гечев заяви, че търсенето на дърва за огрев се е нараснало с три пъти. Заради това отрасловото ведомство издаде заповед за прекъсване на износа на дърва за трети страни отвън Европейския съюз.

На какво се дължи този интерес към най-древния способ за отопление? 

На първо място можем да посочим енергийната рецесия, в която изпадна освен България, само че и целият свят още предходната зима.

Тогава отоплението нарастна доста. В най-студените месеци на 2021 година и началото на 2022 година сметките газ, на какъвто се топлят огромна част от семействата в южните квартали на столицата като " Симеоново ", " Драгалевци " и " Бояна " бяха в пъти по-високи от същия интервал на миналата година. През януари 2022 година КЕВР утвърди и шоковото 30-процентно повишаване на газа и по този начин цената му стана близо 3 пъти по-висока за семействата, в сравнение с година по-рано. Така въпреки и с държавна помощ, която отпусна държавното управление сметката за къща от 200 кв.м.м., която се топли напълно на газ доближиха 1000 лв..

За съпоставяне при новите цени на дървата, за отоплението на същата повърхност ще са нужни към 15 кубика дърва за целия отоплителен сезон, който продължава към 6 месеца. За момента те ще костват общо към 2700 лв..

По-голямата част от газифицираните семейства обаче разполагат с камини и печки на дърва, защото всеобщо или са се топлили на такива преди да бъдат газифицирани или при построяването на домовете си са предпочели да имат и опция на газа.

Така на фона на растящите цени на синьото гориво и възходящата неустановеност откакто през април " Газпром " разгласи, че стопира доставките на газ за България доста семейства минаха от газ на дърва.

Друг фактор за повишаването на дървата за огрев, който въобще не е за занемаряване е войната в Украйна и прекъсването на доставките на въглища от там.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР