Още един епизод от сагата Мартин Зелмайер разтърси Брюксел. Скандалното

...
Още един епизод от сагата Мартин Зелмайер разтърси Брюксел. Скандалното
Коментари Харесай

Нов епизод от сагата с „Чудовището на Юнкер“ разтърси Брюксел

Още един епизод от сагата Мартин Зелмайер раздруса Брюксел . Скандалното покачване на любимеца на президента на Комисията Жан-Клод Юнкер беше оприличено на прелом в резолюция на Европейския парламент. Депутатите желаеха преразглеждане на процедурата по назначение и осъдиха неналичието на бистрота . Резолюцията обаче няма наложителен темперамент, а Комисията съобщи, че е спазила всички правила.

На 21 февруари известният като брюкселския Макиавели Зелмайер , който беше шеф на кабинета на Юнкер, ненадейно стана общоприет секретар на Комисията. Обвиненията във връзкарство бяха отхвърлени неведнъж, само че казусът продължава да раздрусва щабквартирата на Съюза.

Европарламентът приканва европейските институции да прекратят " спускането на парашутисти " на избрани длъжности. Назначението на Мартин Зелмайер е разтегнало прекомерно доста границите на правото, се показва в резолюцията. Депутатите настояха процедурата да бъде преоценена и да бъде предоставена опция на други претенденти да вземат участие, а за в бъдеще да се употребяват открити и транспарантни процедури.

Зелмайер беше назначен за заместител общоприет секретар , а по-късно и за общоприет секретар в границите на един ден, а процедурата беше извършена, тъй че други претенденти нямаха опцията да вземат участие, написа още в гласувания в сряда документ.

Бившият юрист и медиен началник от Германия постъпи в Европейска комисия през 2004 година, като представител на Вивиан Рединг , която тогава беше комисар за обществото и медиите и стана прочут като нейния сив кардинал.

Зелмайер оказа помощ за сполучливата акция по избирането на Жан-Клод Юнкер за президент на Комисията през 2014 година и по-късно стана шеф на кабинета му. Освен брюкселския Макиавели , той е именуван още Чудовището или Звярът от Берлемон . Берлемон се споделя постройката на Еврокомисията. Мненията за Мартин Зелмайер са спорни. Някои го разказват като талантлив пълководец и работохолик, а други считат, че агресивността и безкомпромисността му отиват прекомерно надалеч.
 Мартин Зелмайер БГНЕС

Един от отявлените му критици е основаният в Брюксел публицист Жан Куатреме , който съпоставя Зелмайер с Франк Ъндърууд, готовия на всичко в името на властта воин от сериала „ Къща от карти “. Влезе ли Европейски Съюз в ерата на Зелмайер, без да разбере, пита Куатреме си във видеоклип в Ютуб канала, отдаден на брюкселския Макиавели.

Зелмайер упражнява цялостен надзор върху Европейска комисия . Той самичък се предложи за поста общоприет секретар. Трябва да кажем, че искаше да заеме тази позиция още през 2015 година. Всъщност Зелмайер ръководи Комисията и има пред себе си 20 месеца, с цел да я подчини. Вече е почнал да уволнява хора на високи постове, които не хареса и не са посочили преданост “.

В резолюцията на Европарламента се упорства още Комисията да признае, че процедурата по назначението на Мартин Зелмайер е подкопала репутацията ѝ. В отговор комисарят Гюнтер Йотингер съобщи, че са спазени всички правила, следвани с предходни сходни процедури и няма отклоняване от правните правила.
 Мартин Зелмайер БГНЕС
Преди гласуването на Народното събрание в Страсбург Юнкер заплаши държавните и държавните ръководители от Европейската национална партия, че ще напусне, в случай че Зелмайер бъде отхвърлен. Мандатът на Комисията свършва през есента на 2019 година и идващият президент може да изиска промяна на генералния секретар.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР