Още две огнища на птичи грип са установени в птицеферми

...
Още две огнища на птичи грип са установени в птицеферми
Коментари Харесай

Нови огнища на птичи грип в Трилистник

Още две огнища на птичи грип са открити в птицеферми за кокошки носачки село Трилистник, област Пловдив, съобщи БНР.

Това става откакто на 27 април бе намерено първото огнище, а от Агенция по храните направиха засилен надзор и взеха проби за проучване.

Едното от новите огнища е обвързвано с откритото преди Великден. Второто огнище е във плантация на различен притежател, където болестта се открива за четвърти път.

Положителният резултат на пробите е доказан от профилираната референтна лаборатория в София. Предприети са нужните ограничения и са издадени заповеди за умъртвяване на общо 70 хиляди кокошки от двете ферми.

Около птицефермите са избрани 3-километрова защитна зона към Трилистник, землището на село Стряма и ловно стопанство „ Чекерица “, както и 10-километрова следена зона в обсега на общините Марица, Раковски и Садово.

Извършва се епизоотично изследване и се наблюдава придвижването на птици, яйца, артикули от тях, фураж и транспортните средства, свързани с софтуерния развой в двете зони.

Месото и яйцата от птицефермите не са рискови за хората, само че би трябвало да се съблюдава нужната хигиена при обработката им.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР