Още двама руски спортисти, на които се възлагаха големи надежди

...
Още двама руски спортисти, на които се възлагаха големи надежди
Коментари Харесай

Още две руски звезди недопуснати до Пьонгчанг 2018

Още двама съветски спортисти, на които се разпореждаха огромни очаквания за олимпийски медали, не бяха позволени до присъединяване в Пьончан 2018 през идващия месец. Състезателите по бързо пързаляне с кънки Денис Юсков и Павел Кулижников не получиха позволение от специфичната комисия на МОК да се включат в зимните Игри в Република Корея от 9 до 25 февруари.

Двамата са изтърпeли допинг-наказания в предишното и поръчките им не са утвърдени. " Чист съм. Винаги съм бил почтен в това отношение. Проверявали са ме хиляди пъти. Много съм отчаян от това решение ", разяснява международният рекордьор на 1500 метра и троент международен първенец Юсков.

Кулижников, който пропусна Олимпиадата в Сочи преди четири години поради позитивен допинг-тест, изтърпя глоба и в следствие завоюва международните трофеи на 500 метра през 2015 година, както и на 500 и на 1000 метра и в отборния спринт през 2016 година.

МОК не позволи 111 съветски спортисти от декларираните 500. Окончателният лист ще бъде оповестен в събота на Изпълкома на организацията.

Geen Denis Yuskov en Pavel Kulizhnikov op de Olympische Spelen, dat bevestigt de baas van de Russische schaatsbond https://t.co/g6aAyhd1I0 pic.twitter.com/Mtpa7ENHYq
— schaatsen.nl (@schaatsennl) January 23, 2018
Други трима от съветските асове в зимните спортове Антон Шипулин, Сергей Устюгов и Виктор Ан също получиха възбрана за присъединяване в Пьончан 2018, макар че в никакъв случай не са давали позитивни допинг-проби.
Президентът на МОК Томас Бах изясни, че има вяра в професионалната работа на комисията, оглавяване от някогашния състезателен министър на Франция Валери Фурнейрон.

Бах добави, че някои от съветските спортисти не са били утвърдени " поради съмнения или информации от разнообразни източници, които не са удовлетворили комисията на Фурнейрон ". " Нашата цел не беше да постановяваме наказания, а да дадем позволение за присъединяване на Игрите единствено чистите съветски спортисти. Ако даден играч е поканен, значи комисията не е имала и капка подозрения в него ", разяснява Бах.

30-годишният Шипулин е олимпийски и международен първенец с щафетата на Русия по биатлон, като има и 10 самостоятелни победи за Световната купа, а немският старши треньор на съветския тим Рико Грос недоумява от решението на МОК за изключването му от олимпийския състава на Сборная.

" От една страна, Световната федерация по биатлон споделя, че всичко с Шипулин е наред и той може да започва в Световната купа. От друга страна, МОК твърди, че не всичко е наред и той не може да взе участие в Пьончан. Смятам, че е редно повода за това решение да бъде оповестена обществено ", разяснява Грос.
32-годишният Ан е шесткратен олимпийски първенец в шорттрека, а също по този начин има 20 златни оценки от Световни шампионати и още 5 от европейски шампионати.

Dopage: Anton Shipulin et Sergei Ustyugov ne participeront pas aux #JO2018 de PyeongChang https://t.co/sW6WnAWNzz pic.twitter.com/ZXoK7VqNIm
— Ski Chrono (@Ski_Chrono) January 23, 2018
25-годишният Устюгов беше определен за състезател на 2107 годината на Русия, откакто завоюва влиятелната многоетапна конкуренция по ски-бягане " Тур дьо Ски ", както и две трофеи от Световното състезание в Лахти през предишния сезон. Той има и 12 самостоятелни победи за Световната купа.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли появилите се апели в Русия за протест на Игрите.
" В сегашния миг е значимо да се заобикалят думи като " протест ". При всички случаи би трябвало да продължим връзката с МОК. Ситуацията по-скоро комплицирана, само че това не значи, че би трябвало да прекратим разговора. Трябва да се опитаме да защитим нашите права, доколкото е допустимо ", съобщи Песков.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР