Още двама българи бяха евакуирани от Судан и пристигнаха късно

...
Още двама българи бяха евакуирани от Судан и пристигнаха късно
Коментари Харесай

След нападение от въоръжена група, още двама българи се прибраха от Судан

Още двама българи бяха евакуирани от Судан и дойдоха късно през нощта на летище София. Те кацнаха малко след среднощ с полет от Кипър.

Единият от тях е бил атакуван от въоръжена група в Судан, само че за благополучие не е потърпевш.

" Тук всичко е наред. Цял живот деля времето си сред Судан и България. Баща ми е от Судан, майка ми е българка ", описа Ясир Махмуд.

Причината дълго време Ясир да не желае да напусне Судан е че е желал да се грижи за своите близки в страната. След като става жертва на нахлуване обаче евакуацията става неизбежна. Близките му към този момент са отвън размирната страна.

Вчера пред Нова телевизия Махмуд описа, че са били нападнали от " шестима въоръжени с револвери ".

" Те ни смъкнаха от колата. Взеха ни всички пари, телефони, колата. Бях с двама судански жители и един сирийски жител. Не ни нараниха, просто желаеха парите ", сподели той.

Заедно с него в София идва и лекарят Насрадин Мансурж.

" Ситуацията е доста сериозна, ужасна. Навсякъде в кварталите. Няма лечебни заведения, хората умират. Няма кой да им помогне ", съобщи Мансурж и добави, че съгласно него спорът ще ескалира още.

По данни на Министерство на външните работи все още от Судан са евакуирани 39 българи. 9 от тях към този момент са в България.

Припомняме, че преди две седмици напрежението сред армията и паравоенните организации в африканската страна ескалира и това докара до евакуацията на хиляди непознати жители, в това число и на 34 българи. От началото на конфликтите в Судан до момента са починали 500 души, а над 4000 са ранени.

Предполага се обаче, че действителният брой на убитите е надалеч по-голям от оповестения в формалните данни. От Организация на обединените нации показаха опасения за сериозна филантропична рецесия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР