Още два циклона се насочват към България в дните след

...
Още два циклона се насочват към България в дните след
Коментари Харесай

Проф. Рачев смрази българите: От 40 г. не съм виждал такова нещо, което ще удари България

Още два циклона се насочват към България в дните откакто вихрушка остави страната със затворени пътища, жп линии и безчет скъсани електропроводи и счупени дървета.

Това съобщи климатологът проф. Георги Рачев, съгласно който понеделник сутринта е последният белег на подранилата зима, а още от следобяд температурите са се насочили нагоре и до сряда-четвъртък снегът у нас ще е останал единствено в планините.

Поред

„ Циклонът от уикенда бе доста впечатляващ за нас, специалистите. Аз персонално не съм виждал от 30-40 години циклон, който да мине със самото си „ око “ толкоз централно през страната ни, и то с толкоз ниско налягане, 965 хектопаскала, и значителни превалявания “, сподели проф. Рачев.

Според него още във вторник към България ще се насочи нов средиземноморски циклон, който ще е по-топъл от предишния.

Именно поради това той ще донесе поледици, изключително на по-усойните места. Циклонът ще носи нови превалявания, които над 1000 м надморска височина ще са от сняг и ще продължат да надуват към този момент задържалата се снежна завивка.

В четвъртък и петък времето ще е умерено и с температури над нулата. Нов циклон идва идващия уикенд, отново топъл и напълно с превалявания от дъжд. „ Ноември ще го изпратим с топло време и с температури над междинните за сезона “, предвижда Рачев.

Топлата есен е основната причина за големия брой счупени дървета в страната, изясни проф. Георги Рачев. „ По принцип при първия сериозен снеговалеж през годината дърветата от дълго време са се освободили от листната си маса.

В огромна част от страната в този момент обаче поради прекомерно топлата есен доста дървета останаха до края на ноември с неопадали листа, които на доста места може да видите, че даже още зеленеят.

Тази листна маса, засипана с един изобилен снеговалеж, води до това, че прекомерно доста сняг се задържа върху дървото и напряга клоните му. Така даже и напълно витални клони, а даже и цели дървета се чупят “, изясни Рачев.

Инфо: blitz.bg

Тагове: циклон антициклон време прогноза проф. Рачев
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg