Още два кораба напуснаха украински черноморски пристанища, като единият е

...
Още два кораба напуснаха украински черноморски пристанища, като единият е
Коментари Харесай

Първи износ на пшеница от Украйна по споразумението чрез ООН

Още два кораба напуснаха украински черноморски пристанища, като единият е претрупан за първи път с украинска пшеница, която ще бъде изнесена с помощта на съглашението, реализирано с посредничеството на Организация на обединените нации, заяви турското министерство на защитата, представено от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Пред последните две седмици общо 14 кораба потеглиха от Украйна след договорката с Русия за обновяване на износа на зърно от украинските черноморски пристанища, който бе преустановен поради войната в Украйна.

Споразумението, контрактувано с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, беше реализирано предишния месец на фона на опасения, че неналичието на украинските доставки на зърно ще докара до забележителен дефицит на храни, а на някои места по света и до апетит.

Корабът Сормоски (Sormovsky), плаващ под флага на Белиз, напусна през днешния ден украинското пристанище Черноморск, заяви турското министерство на защитата. Плавателният съд транспортира 3050 т пшеница към северозападния турски окръг Текирдаг.

Това е първата доставка на пшеница от Украйна, която, дружно с Русия, покриваше съвсем една трета от международния експорт на пшеница преди 24 февруари, когато стартира съветската инвазия в Украйна.

Киев има към 20 млн. тона зърно, останало от миналогодишната годишна продукция, а се чака и тази година реколтата да бъде към 20 милиона тона.

Корабът Стар Лаура (Star Laura), плаващ под флага на Маршалови острови, също отплава през днешния ден на път за Иран с 60 000 тона царевица на борда.

В рамките на постигнатото съглашение под егидата на Организация на обединените нации всички кораби се инспектират в Истанбул от Съвместния координационен център, където работят чиновници на Русия, Украйна, Турция и Организация на обединените нации.

Разони (Razoni), първият транспортен съд, който напусна Украйна по силата на съглашението, дебаркира в Турция през вчерашния ден и се насочи към Египет през днешния ден по данни от системата за следене на кораби Refinitiv. Първоначалният покупател на зърното в Ливан отхвърли доставката заради забавяне от пет месеца.

Корабният сътрудник Торос (Toros), който се занимаваше с разтоварването на Разони в Турция, заяви през вчерашния ден, че корабът ще смъкна 1500 тона от общия си товар от 26 527 тона царевица в Мерсин в Южна Турция, а останалата част ще отпътува за Египет.

Рахми Ягчи (Rahmi Yagci), който потегли от Украйна във вторник за Истанбул, пусна котва в северния завършек на Босфора в Истанбул през днешния ден, а Мустафа Неджати (Mustafa Necati), който отплава за Италия в неделя, пусна котва в южния край.

Четири други кораба получиха позволение да отплават за Украйна, откакто бяха инспектирани от екип на Съвместния координационен център в Истанбул. Министерството на защитата на Турция заяви през вчерашния ден, че корабите, които са пристигнали в Украйна, се товарят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР