Oще до 2030-а година всички нови сгради в Европейския съюз

...
Oще до 2030-а година всички нови сгради в Европейския съюз
Коментари Харесай

Всички нови сгради в ЕС трябва да са въглеродно неутрални до 2030-а година

Oще до 2030-а година всички нови здания в Европейския съюз би трябвало да бъдат въглеродно неутрални. Това включват част от измененията в законодателството на Европейски Съюз. Всички нови публични здания в общността пък би трябвало да станат въглеродно неутрални до 2027-а, гласят още предложенията, представени от международните медии. Целта на измененията е привеждането на разпоредбите за енергийна успеваемост на постройките към Зелената договорка на Европейски Съюз.

Това значи, че постройките би трябвало да използват малко сила, да бъдат захранвани допустимо най-вече от възобновими източници, да не генерират въглеродни излъчвания от фосилни горива, а единствено такива, които евентуално биха произвели през целия си витален цикъл.

Предлагат се също нови минимални стандарти за енергийно показване на постройките на равнище Европейски Съюз, които изискват най-неефективните в енергийно отношение 15% от наличните здания във всяка страна членка да бъдат реновирани от клас G в нов документ до минимум клас F в новия документ за енергийно показване до 2027 година за нежилищни здания и до 2030 година за жилищни здания.

Сертификатите за енергийно показване ще включват обществена информация за потреблението на сила и ще бъдат значими ориентири при решенията за вложения, покупка и наемане. Задължението да имат документ за енергийно показване се уголемява и към здания, които минават през огромен ремонт, здания с възобновен наемен контракт и всички публични здания.

Сгради или жилища, които са предлагани за продажба или наем, също би трябвало да разполагат със документа, а енергийният им клас би трябвало да бъде указан във всички разгласи. До 2025 година всички документи би трябвало да се основават на хармонизирана канара от А до G.

Националните проекти на страните членки за реновиране на постройките ще бъдат изцяло интегрирани към националните проекти за сила и климат, което ще обезпечи благоприятни условия за сравняване и следене на напредъка и ще сътвори директна връзка с активизирането на финансиране и задействането на нужните промени и вложения.

Европейска комисия приканва страните членки да включат реновирането в разпоредбите си за обществено и частно финансиране и да основат подобаващите принадлежности, изключително за фамилии с ниски приходи.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР