Още данни по аферата Капитан Андреево ще бъдат предадени на

...
Още данни по аферата Капитан Андреево ще бъдат предадени на
Коментари Харесай

БАБХ внася сигнал за организирана престъпност на частната граница

Още данни по аферата " Капитан Андреево " ще бъдат предадени на прокуратурата и ГДБОП (Главна дирекция " Борба с проведената престъпност ". Това оповестиха зам-министърът на земеделието Иван Христанов и шефът на Българската организация за сигурност на храните проф. Христо Даскалов. Двамата от месеци водят борба за стягане на контрола върху вноса на храни през най-натоварения граничен пункт с Турция (контролът, включително лабораторните проучвания, се оказа приватизиран от частно дружество).

Вече сме сезирали сме ГДБОП, ДАНС, Агенция " Митници ", Гранична полиция за взимане на ограничения и подпомагане, а идната седмица се внесем спомагателна информация за следствие, тъй като има подозрения за огранизирана незаконна активност, сподели Христанов.

Оказва се, че частната " Евролаб 2011 " още не е освободила пространствата на БАБХ на територията на граничния пункт - макар че има заповед за БАБХ и правосъдно решение, потвърждаващо, че договорът й е преустановен. Представителят на компанията Васил Димитров.. е излязъл в отпуск и не съм сигурен, че заповедта му е връчена, изясни зам.-министърът. Според него компанията употребява всевъзможни предлози и процедурни трикове в очакване властта да се смени и още веднъж да поеме апетитната контролна активност, носеща многомилионни доходи.

Христанов и Даскалов изнесоха още данни за инспекциите на границата преди и откакто БАБХ пое контрола върху влизащите от Турция плодове и зеленчуци:

Откакто държавните инспектори преглеждат камионите (от 20 май), са били върнати 806 тона стока поради наличие на пестициди. За 35 дни преди 20 май са били спрени под 100 тона и ситуацията е било същото и година по-рано. Това може да значи, че доста рискови храни са влизали гладко в страната.

Частната компания е заявила, че прави доста повече проучвания от това, което действително може да прави - записала е 50 проучвания на проби, в случай че разполага с техника единствено за 20. Според въведените от нея дани в системата за следене на товарите обработката на един камион е приключвала за невероятните 6 минути. Вксъщност единствено паркирането на МПС-то пред рампата лишава 2 минути, след това има разтоварване, инспекция и назад натоварване на стоката, което не може да стане за по-малко от 27 минути, изясни проф. Даскалов.

Скандалите за занижен надзор, коруция и закани привлякоха и вниманието на Европейската комисия. Екип от Европейска комисия направи одит на място в продължение на четири дни, който към този момент е завършил и се чака отчет. Проверяващите от Брюксел дружно с българските представители заварили пространствата за фитносанитарен и за ветеринарен надзор, предоставени чартърен от БАБХ на частната компания, в окаяно положение - изкъртени стени, провиснали тавани, нечистотия, описа проф. Даскалов. Сградата за инспекция на фуражите била превърната в офис, където работели и три каси, събиращи таксите за контролната активност. Броени часове преди да стартира одитът от Европейска комисия компанията се изнесла оттова на пожар, оставяйки хаос. За да станат използваеми, на всички пространства ще би трябвало да се направи главен ремонт, което ще коства доста пари, изясни ръководителят на БАБХ.

В БАБХ има отдел за вътрешен одит, който би трябвало да следи дали органите за надзор на храните си правят съзнателно и дейно работата. Оказва се, че тъкмо Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " не е бил одитиран цели девет години, заяви Иван Христанов. Според него има данни за чадър от предходни ръководители на агроминистерството и над БАБХ над " стопаните на частната граница ". Зам.- министърът загатна, че шефът на " Евролаб 2011 " евентуално е подставено лице. Това сдружение пое щафетата на " Капитан Андреево " от друга частна компания, която още през 2012 година получава правото и привилегията да управлява товарния трафик на пункта вместо държавната организация по храните. През годините въпросната компания бе свъзвана с лица от подземния свят. Христанов отхвърли да разяснява връзките, като акцентира, че това е работа на спецслужбите и прокуратурата.

Току-що завършилият одит от Европейска комисия е продължение на инспекция, осъществена при започване на годината, посочи проф. Даскалов. Сега екипът ще приготви отчет, след това ще го изпрати в София за мнения, евентуално ще има спомагателни въпроси и разяснеия. Цялата процедура ще отнеме много време и констатациите евентуално ще станат известни към края на годината, предвижда ръководителят на БАБХ. Дотогава българските управляващи няма да разясняват наличието на евродоклада.

Липсата на благонадежден надзор на Граничен контролно-пропусквателен пункт " КАпитан Андреево " е една от аргументите България още да стои отвън Шенген, разгласи наскоро вицепремиерът Асен Василев.

Днес Иван Христанов не скри опасенията си, че идващото ръководство може да върне статуквото на границата. Ако още веднъж частна компания приватизира контрола, всяка година страната ще губи по 300-400 млн. лв. доходи от такси, уточни той.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР