Още дълго ще се говори за това, което Рафаел Надал

...
Още дълго ще се говори за това, което Рафаел Надал
Коментари Харесай

Четирите рекорда на Надал след титлата в Мелбърн


Още дълго ще се приказва за това, което Рафаел Надал направи на финала на Australian Open. Испанецът се трансформира в първия тенисист при мъжете с 21 трофея от Шлема, само че това не е единственото огромно достижение за него след триумфа в Мелбърн.
  1. Рекордът по трофеи от Големия шлем

Най-важният от всички върхове – този, който го слага в съвършена позиция да приключи кариерата си като най-великият в историята, въпреки че самият той споделя, че това не е от голяма важност за него. С 21 трофеи от Големия шлем испанецът към този момент е с една пред огромните си противници Новак Джокович и Роджър Федерер. А в случай, че на хоризонта е Ролан Гарос, то обстановката наподобява удобна.

2. Първи поврат от 0-2 в Оупън ерата

Никой в Оупън ерата досега не бе печелил край на Australian Open с поврат от 0-2 сета. Последен го бе правил Рой Емерсън във финала против Фред Стоул през 1965-а.

Обратът изглеждаше неосъществим и за Надал, който губеше с 0-2 сета, 2-3 в третия и 0-40 на собствен сервис. Е, чудесата при към този момент 21-кратния първенец от Големяи шлем са вероятни.

3. Най-големият поврат в кариерата му

15 години бяха минали от последния случай, в който в мач от Големия шлем Рафа Надал бе направил поврат от 0-2 сета. Въпросният мач беше на Уимбълдън през 2007 против Михаил Южни. Оттогава в 13 мача, в които губеше с 0-2, Надал не успяваше да обърне. До неделя и 21-ия „ мейджър “. Това е едвам третият му поврат в шампионат от Големия шлем и първи отвън Уимбълдън.

4. Двоен „ кариерен Голям шлем “

Надал имаше четири шанса да се трансформира в първия тенисист, който печели по два пъти всеки един от шампионатите в Големия шлем. Четирите шанса бяха финалите му в Австралия през 2012, 2014, 2017 и 2019. Това не можа да го реализира, само че пък се трансформира във втория след Новак Джокович с двоен „ кариерен Голям шлем “.

2 трофеи от Australian Open, 13 от Ролан Гарос, 2 от Уимбълдън и 4 от US Open – меко казано впечатляващо.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР