Още акценти от интервюто на столичния кмет пред 24 часа:С

...
Още акценти от интервюто на столичния кмет пред 24 часа:С
Коментари Харесай

Йорданка Фандъкова: С проектите, които сме започнали и подготвили, новият кмет може 3 г. само да реже ленти

Още акценти от изявлението на столичния кмет пред " 24 часа ":
С Демократична България в действителност дружно управлявахме през този мандат, идват обаче изборите и те имат потребност да се оправдаватСофия сигурно ще се ръководи от коалиция след вота, не виждам нищо неприятно в ясната и споделена отговорностДвойните стандарти в политиката за мен са сериозен проблемСъветниците приеха за абсурдна първата ми борба, когато станах кмет - да спрат заменките и продажбите на детски градини. Построихме 144 нови, а ако следващият кмет завърши започнатите 22, проблемът във всички райони ще е решенВ политиката трудно създавам приятелства, но съм искрено благодарна на всички съмишленициНаистина се гордея с метрото - нямаше година без строителство каквото и да ми е струвало това27 хиляди дами са прегледани по програмата ни за предварителна защита на рака на млечната жлезаЗдравето и животът на хората са най-важното, по тази причина сътворих най-хубавия екип за реакция при рецесии
 
Г-жо Фандъкова, 14 години управлявахте столицата. Кои бяха най-критичните ви моменти като политик, само че и като човек?
За 14 година като кмет на милионен град човек вижда и немислимото. Критични моменти имаше и постоянно ще има, само че са значими организацията и бързата реакция.
През тези години преживяхме съществени наводнения, земетресение, огромни пожари. Това са най-тежките и виновни моменти пред всеки кмет. Винаги съм го приемала доста персонално, отивала съм на място в първия вероятен миг и даже сама съм координирала работата на службите. Здравето и животът на хората са най-важното. Затова и сътворих потвърдено най-хубавия, квалифициран и оборудван екип за реакция при рецесии и предварителна защита. Това е най-успешният общински управнически модел за реакция на рецесии, освен в България, а и в Европа.
 
Кога сте били най-обезверена и кое решение остави най-силен отпечатък в живота ви?
Трудно изгубвам религия, тъй като считам, че с религия човек може да преодолее и най-трудните моменти. Най-много ми е тежало измяната от хора, на които съм вярвала, неправда, която не съм могла да поправя и изключително двойните стандарти в политиката. Те са сериозен проблем. Работата ми е разрешавала да оказвам помощ на доста хора в сложни моменти. Най-хубавото е, когато виждаш по какъв начин хора си стъпват на краката, след тежък миг и протегната ръка. През първите ми години като кмет поддържах организацията на родители на деца с онкохематологични болести да открият първия, въпреки и дребен, център в ИСУЛ. След това организацията се разрасна, получи огромна поддръжка и оказа помощ на доста родители и деца.
 
Създадохме и първата и към момента най-голямата стратегия за предварителна защита на рака на млечната жлеза в страната. Над 27 хиляди дами са прегледани по нея. Няма да не помни и първите години, когато започнаха изследванията под базиликата " Света София ". Тогава нямаше финансиране и мъчно се намирише. Всяка седмица слизах в подземието, виждах работа и направих всичко допустимо изследванията да продължат. След това разкрихме първия в София под земята археологически музей под " Св. София ", който не е слизал, да го направи - магично място е.
 
Кажете някоя дребна, само че извънредно значима победа, останала отвън прожекторите.
Първия създаден компост от зелени боклуци. Още помня насладата си, когато видях по какъв начин работят оборудванията. Държах в ръката си първия създаден компост - това е купчина пръст, само че е първата стъпка от преправянето на отпадъците в София. Построихме инсталациите за преправка на хранителни и зелени боклуци преди огромния цех. Когато видиш с очите си по какъв начин се трансформира цялото схващане за отпадъка, това е същинска победа. Сега 85% от отпадъците се оползотворяват, а когато станах кмет, бяха 0% - всичко се депонираше в огромни депа, част от които към този момент се рекултивирани. Сега разполагаме с най-модерния цех за преправка на боклуци, който може да бъде развиван и да подсигурява, че няма да се върнем във времената на рецесията с отпадъците.
 
Имате две внучета, които порастват в най-динамично и бурно развиващия се български град, само че с това вървят и проблеми като неналичието на задоволително места в градините, повече детски площадки и инфраструктура. Как те минават персонално през вас, стана ли София по-добър град за децата и вие каква мечтаете да я видите, когато те пораснат?
Първата ми борба в СОС през 2006 година като преди малко назначен зам.-кмет по обучение бе да спра замяната на детска градина. Тогава опазих неуместната съгласно огромна част от съветниците теза, че в София се раждат и ще продължат да се раждат деца и не може да се раздават детски градини. Получих поддръжката от тогавашния кмет Бойко Борисов и успяхме да спрем заменките на детски градини, което през годините преди този момент са били процедура. Заварих 44 продадени и сменени градини или такива с наставление за затваряне от пожарната.
 
Създадох първата стратегия за рационализация и строителство на детски градини и учебни заведения в историята на София след измененията. Убедено мога да кажа, че постигнахме обилни резултати - 144 нови здания на детски градини, а сега близо 44 хиляди деца посещават съвременни градини. В 15 от регионите казусът с дефицита тук-там за децата сред 3 и 6 година е решен. Ако идващият кмет приключи 22-те здания, които сега строим, дефицитът в тази възраст ще бъде решен.
 
Строителството на градини би трябвало да продължи, тъй като София ще продължи да притегля доста младежи с деца. Помните какъв брой пъти политици отляво и отдясно защитаваха тезата, че общината би трябвало да заплаща компенсацията за неприетите деца. Това означаваше да спрем строителството поради ограничавания запас на общината. Тогава аз персонално се преборих страната да поеме компенсацията за неприетите деца, а общината да продължи със строителството. Тогавашното държавно управление на ГЕРБ вкара и обезщетенията и спомагателни средства за строителство.
 
С кои планове се гордеете най-вече?
Разбира се, преди всичко е метрото. През 2009 година, когато станах кмет, имаше малко над 9 км метро, а в този момент са 52 км. През тези 14 година завършихме 80% от настоящото сега метро. Гордея се, че през това време нямаше нито една година, през която да е спирало строителството му, без значение какво ми е коствало като старания и управнически риск. Метрото освен промени метода на напредване на 1/3 от софиянци, само че и града ни. То е част от тази смяна, която ни трансформира в съвременен европейски град. Различни политици се пробват да омаловажат напъните с тезата, че метрото се строи от единствено себе си. Ще призная, че имаше моменти, в които това неглижиране ме ядосваше, тъй като зачертава труда на стотици хора. Това е акция на политическа беззащитност - когато нямаш какво друго да кажеш. В ръководството, в случай че не уважаваш труда на хората, нищо няма да направиш. Благодарна съм на всички, които помагаха и работиха по този огромен план. За мен положителните управленци се мерят по това, което са оставили зад себе си. В историята няма фраза " Нищо не направи, само че доста добре го сподели ".
 
Важни за града са построените близо 40 км от околовръстния път и над 15 обекта от вътрешните кръгове на София. Никой към този момент не си спомня какво представляваха кръстовищата на Телевизионната кула или на Семинарията. Бул. " Черни връх " беше двулентова улица. Много сътрудници не си представяха, че ще се осмеля да затварям " Цариградско шосе ", бул. " България ", " Ботевградско шосе ", " Монтевидео ", " Владимир Вазов " за повсеместен ремонт. Не беше юридически главен ремонт на нито един от мостовете в София, падаха рискови цели части. Направихме стратегия и реновирахме 160 моста. Благодаря на софиянци за търпението. Зная, че строителството основава съществени неудобства, само че няма различен метод да променяме средата, в която живеем.
 
Колко политика имаше в управническите решения през тези години? Възможно ли е общинската власт да съблюдава отдалеченост от партийните политики?
Кметът е на всички жители. Това е дълбокото ми разбиране и персонална позиция. През тези години съм работила с 9 разнообразни министър-председатели, с 13 разнообразни състава на Министерски съвет, с 9 Народното събрание и с 3-ма президенти. Имало е представители на всички партии на високи позиции, а моята задача постоянно е била да пазя плановете на София. А това са огромните борби, в които без никакво терзание съм влизала.
 
В сегашния парламент настояваме да бъдат признати измененията в Закона за придвижването по пътищата, с цел да може стотиците общински камери да се употребяват за надзор при нарушавания на пътя. Депутатите от ГЕРБ-СДС ги внесоха и преди седмица се одобриха на първо четене. Преди това направихме и промени в Закона за устройство на територията, с които затворихме малки врати, които позволяваха да се строят жилищни здания с понижени отстояния, и въведохме стандарти за паркоместата. В градоустройството и екологията успяхме да защитим нормативни промени на национално равнище, които надалеч надвишават уговорките на локалната власт. Всичко това е значимо за града и хората в него. Винаги, когато съм защитавала вложенията за метрото, модернизацията на градския превоз и канализацията съм го правила със самочувствието, че зад мен стоят 1,3 млн. жители. Пред подобен мотив е мъчно министри да отхвърлят, макар че се е случвало.
 
Кога?
Никога не съм крила, че е имало министри, които единствено поради партийно опълчване са отрязвали София от разнообразни стратегии и финансиране. През 2013 година държавното управление на Пламен Орешарски отхвърли съфинансиране на метрото към " Лозенец ", поех риска и започнахме сами строителството, а по-късно защитихме финансирането по оперативната стратегия. През 2021-2022 година 4 плана за канализация в " Панчарево ", " Кремиковци " и " Връбница " бяха извадени от проекта за възобновяване. Но хората виждат и правят оценка тези обстоятелства.
 
Въпреки острото опълчване в СОС въпреки всичко е имало доста случаи, в които с съперниците сте работили като екип. Създадохте ли и другарства с хората, с които вземахте решения за София?
В годините на доста мощно политическо опълчване, каквито бяха 2012-2013 година и 2020-2021 година, СОС е показвал, че положителните и безспорни решения нямат цвят. Благодарна съм на съветниците от ГЕРБ-СДС, Вътрешна македонска революционна организация, Демократична България, ДСБ, Българска социалистическа партия, които са подкрепяли присъединяване на общината в оперативните стратегии, развиването на метрото, пътните планове, стратегиите за строителство на детските градини и на тротоари. Никога не съм пропущала да благодаря обществено на всеки, само че има и фрапантни случаи в противоположна посока.
 
Още не мога да схвана протеста на общинските съветници от Демократична България и Борис Бонев за продължението на метрото от Бизнес парка към Симеоновския въжен превоз. То освен тъй като ще свърже метрото с лифта, а се планува създаване на автогара на крайната станция по околовръстния път и рейсовете от Автомагистрала " Тракия " могат да не влизат в София. Саботираха обаче този проект и в този момент терените, които искахме да запазим за метрото, може да са за друго строителство. Не разбирам и за какво беше бойкотирано приемането на първия организационен проект на Борисовата градина.
 
Истеричният звук на някои съветници, че той ще допусне строителство, евентуално има други цели - единственото възможно строителство по него е на тоалетна и детски площадки. За страдание, политическото опълчване води до прекъсването на значими планове за града. Много хора през всичките тези години - евродепутати, политици, представители на науката, образованието, спорта и културата са подкрепяли София и аз съм им откровено признателна. В политиката мъчно сътворявам другарства, само че съм щастлива, че имам доста съидейници и откровено им благодаря.
 
Каква София ще оставите на вашия правоприемник и какъв съвет ще му дадете?
Оставям един работещ град с работещи системи за поддръжка на уличната мрежа, парковете, стратегии за строителство на улици и булеварди, цех за преправка на отпадъците, осъвременен градски превоз, над 90% сменени рейсове вместо 40-годишни икаруси. Преди 15 година нямаше осветени и поддържани паркове. Оставяме над 20 хиляди по-малко печки на дърва и въглища на семействата и предпазено финансиране безплатната замяна да продължи. Осигурени са за 3 години напред стратегии за нови булеварди и тротоари. Защитено финансиране за създаване на нови учебни заведения и детски градини. Работещи стратегии за поддръжка на културни планове и самопризнание на София за международна спортна столица за 2024-а. Не бих си разрешила да давам препоръки, уповавам се, че скоростта на смяната и строителството в града няма да намалее и спре. Примерите от националната политика демонстрират, че това е допустимо, когато политизирането и популизмът се трансфорат в единственото наличие на ръководството. Софиянци не заслужават това и няма да го позволен.
 
Има ли отмалялост от ръководството на ГЕРБ и може ли (не)коалицията на национално равнище да даде решение и в София?
Ще издам една " огромна загадка " - от 4 години София се ръководи от ГЕРБ-СДС и " Демократична България ". 12 от регионите се ръководят от кметове на Демократична България или издигнати като самостоятелни претенденти с тяхна поддръжка. Демократична България ръководи и сега София, само че когато наближи акция наподобява, че те по-скоро се оправдават, в сравнение с ръководят. Това не трансформира обстоятелствата. Оправданието " аз щях да го направя, само че Фандъкова не даде " съм го чувала доста пъти. Няма нито един кмет, пристигнал при мен с квалифициран план и да не е получил финансиране. Иначе в случай че питате кметовете на ГЕРБ, ще ви кажат, че поддържам единствено тези на Демократична България, и назад. Затова и преди дни чакахме поддръжка за бюджета от съветниците на Демократична България - това е поддръжка и за техните кметове и ръководство. На два пъти през тази година те поддържаха капиталовата стратегия, а отхвърлиха поддръжка за бюджета. Вероятно по този начин схващат акцията за изборите, само че в действителност е политическо двуличие. Отлично знаеха, че градът ни не може без бюджет, тъй като ще оставят незавършени огромни планове и цели гилдии без заплати. Който е тръгнал да става кмет на София, а твърди уверено, че София може без бюджет, по-добре да намерения за друга позиция. Това е или недоумение какво и по какъв начин работи общината, или рисков популизъм. Каква ще бъде обединението, която ще ръководи София след локалните избори, ще решат хората, само че сигурно ще е коалиция. В ясната и споделена отговорност не виждам нищо неприятно.
 
Колко вложители притегли София през тези години?
София е моторът на икономическото, просветителното и културното развиване на страната. 43% от Брутният вътрешен продукт на страната се създава тук. Това демонстрира освен капацитет, само че и икономическа мощност. Инвестициите идват там, където има сигурност, предвидимост, добра инфраструктура и образовани фрагменти. Това са аргументите София да бъде водач по привличане на задграничен капитал. Към края на 2021 г. концентрира 14,7 от общо 28,2 милиарда евро насъбрани задгранични вложения в цялата стопанска система на България. За мен това е отзив за положително ръководство. Дължи се на привличането на фрагменти и гении от цялата страна и насочва непрекъснато нови провокации, тъй като генерира нужда от още места в детски градини и учебни заведения, от още по-добра инфраструктура, нови улици.
 
Кои са плановете, които наследниците ви непременно би трябвало да продължат?
Задължително би трябвало да се завършат новите сектори на метрото. Първо трите километра, които са през " Подуяне ", както и правата през " Слатина ", която се надявам да стартираме още тази година, след правосъдната процедура. Средствата за сектора, проектите - всичко е обезпечено и идващият кмет е задължен да постави оптимални старания да го приключи. Трябва да завършат и плановете за вътрешния кръг - последните сектори от булевардите " Филип Кутев " и " Тодор Каблешков ", пробивите на " Рожен ", " Ломско шосе ", " Копенхаген ". По тези планове работихме няколко години - придобиването на терените, проектирането, изборът на реализатор, финансирането, всичко е обезпечено. Остава най-лесното. Хората от екипа ми споделят, че с плановете, които оставяме, идващите ръководещи най-малко 3 година единствено ще режат ленти. За мен това е най-хубавото завещание.
 
Докато бяхте отпред, имаше доста рецесии - първо бе икономическата рецесия, след това пристигна пандемията, а в този момент и високата инфлация. Как се управлява столицата в такива времена?
Последният мандат беше изпълнен с рецесии и провокации за всички. По време на дългата политическа рецесия общините останахме единствените работещи институции. Не беше елементарно, от време на време имаше забавяния, само че с помощта на финансовата дисциплинираност и сериозната работа не позволихме да спре развиването на града. Имаше и моменти, в които не на седмица, а дневно идваха по 2-3 инспекции от прокуратурата, финансова ревизия, ДНСК и всички, които имат пълномощия да ревизират. Със сигурност мога да кажа, че бяхме и сме най-проверяваната институция в страната, на което аз постоянно съм гледала от позитивната страна, само че създаваше доста изключителна работа и напрежение в екипа.
 
Кое е обичаното ви място в София?
 Едно от обичаните ми още от ученическите години е Борисовата градина, в която всеки ден ходихме с компанията ми от гимназията.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР