Още 6,4 млн. лева са одобрени за саниране, ремонт и

...
Още 6,4 млн. лева са одобрени за саниране, ремонт и
Коментари Харесай

МОН: Още 6,4 млн. лева са одобрени за ремонт на студентски общежития

Още 6,4 млн. лв. са утвърдени за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития, оповестиха от пресцентъра на МОН. Средствата се отпускат по бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) за 2021 година

През месец септември 2020 година държавното управление даде 66 млн. лв. за ремонтирането на студентски общежития. Университетите започнаха процедури по възлагане на публични поръчки, само че поради заложените периоди в Закона за публичните поръчки, не съумяха да усвоят средствата до края на годината. Това наложи те да бъдат разчетени още веднъж в бюджета за 2021 година

От общата сума досега са усвоени над 20 млн. лв.. Държавата възвръща парите на университетите след действително осъществени от тях разноски. Най-често парите се употребяват за саниране и обзавеждане на постройките. Инвестира се в енергийната успеваемост и се обезпечава по-благоприятна среда за студентите.

През тази академична година една трета от местата в студентските общежития остават свободни. Общежитията разполагат с 50 908 кревати, като заетите са общо 33 822. На тях са настанени студенти, специализанти, докторанти и преподаватели. Това демонстрира информация, предоставена на МОН от висшите учебни заведения. Данните са настоящи към 30 ноември т.г.

Отделно 3024 кревати са избрани от университетите като неизползваеми. Те са били ситуирани в стаи, които сега се употребяват от чиновниците за работни офиси, портиерни пространства или са превърнати в читални, кухненски блокове и други

Общо 147 са настоящите студентски общежития в страната. В пет от тях сега се правят поправки и заради тази причина техните студенти са настанени в други общежития до привършване на дейностите.

Търговското сдружение „ Студентски столове и общежития “ към МОН стопанисва общо 30 общежития. В тях са настанени 4543 студенти, специализанти, докторанти и преподаватели. Те заплащат месечен наем в размер на 70 лв., като в тази цена са включени и всички разноски за вода, ток и други такси.

Останалите 117 общежития се ръководят от висшите учебни заведения. Месечните наеми, семестриалните депозити и заплащанията за консумативи се дефинират със заповед на ректора на съответния университет след координиране със Студентския съвет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР