Още 38 милиона лева за развитие на българския спорт предвижда

...
Още 38 милиона лева за развитие на българския спорт предвижда
Коментари Харесай

Още 38 млн. лв. осигурени за спорта

Още 38 милиона лв. за развиване на българския спорт планува проектобюджетът за 2022 година, заяви министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов. Те ще бъдат разпределяни посредством специфична стратегия, с цел да се избегне субективизма при финансирането на федерации. Олимпийските федерации ще получат базово по 50 000 лв., а по 20 000 лв. - неолимпийските. За първи път за всички федерации ще има средства, а не както до момента единствено 44 федерации са получавали пари от ММС.
" Предвидили сме по-голям бюджет за 2022 година спрямо 2021 година Спортът, с цел да има пари и да бъде задоволен, би трябвало да бъде държавна политика. Ако идващият екип на ММС продължи започнатото, ще покаже, че сме на прав път ", съобщи Кузманов. " Спортовете са разнообразни и не трябва да се съпоставят. Всяка федерация ще получава заслуженото и ще взема решение по какъв начин да употребява парите, тъй като доста от федерациите до момента бяха недоволни от субективното финансиране. В бюджета за 2021 година не доближиха парите за наградите на олимпийците и ги осигурихме с 3 милиона лв., получени от Министерски съвет. На параолимпийците вдигнахме 3 пъти наградите. За да ги компенсираме, тъй като смяната влиза в действие от 2022 година, сме планували спомагателни награди и още тази седмица ще им бъдат раздадени ", добави Кузманов. С приоритет средства са получили федерациите по зимни спортове, с цел да завоюват повече квоти и да се показват по-добре на Зимната олимпиада в Пекин.
Национална агенция за приходите прави 15 инспекции на ММС. Само една е завършила, други седем ще завършат до две седмици, а останалите не престават. Извършен е планов одит на " Сердика спортни парцели " ЕАД, а до дни ще стартира одит на " Национална спортна база " и " Академика 2011 ". Към момента в ММС има и три инспекции от Сметната палата.
" Чакаме доклади от БСТ за осъществяването на проекта за тази година. Не ми харесва по какъв начин работи той в случай, че е единственият състезател на пазара ", разяснява Кузманов и добави, че по настоящата Програма за кадрово обезпечаване досега няма нито един претендент, а тя обезпечава една минимална месечна заплата на треньор в клуб, като срокът за кандидатстване е 17 декември.
Министър Кузманов прикани да спре течът на пари посредством семейства на международни и европейски шампионати. " Има федерация, която получава пари за домакинство на 14-годишни, а друга, която организира за мъже и дами, не получава нищо ", сподели спортният министър, без да конкретизира.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР