Още 184 млн. лева трябват за заплати, каза проф. Миглена

...
Още 184 млн. лева трябват за заплати, каза проф. Миглена
Коментари Харесай

Ще спрат ли бунта на ректорите с обещаните 39 млн. лева?

Още 184 млн. лв. трябват за заплати, сподели проф. Миглена Темелкова

Въпреки обещаните от държавното управление 39-те млн. лева в допълнение финансиране за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения, считано от 1 януари 2024 година, от 20 май може държавните университети и някои от частните да затворят порти поради митинг. 

Ще решим на следващия ден на изключително съвещание на Съвета на ректорите дали ще протестираме, сподели в „ Тази заран “ по бТВ проф. доктор Миглена Темелкова.

„ Това, което ни дадоха обещание през вчерашния ден, трябваше да го получим на 1 януари. Заложено е в бюджетната рамка. Не е нищо в допълнение “, изясни ръководителят на Съвета на ректорите.

„ Около 2500 лв. е планувано да бъде асистентската заплата. Тя е стартова за най-ниското академично равнище. Тук опираме до неналичието на 184 млн. лв.. Това разбрахме през вчерашния ден. Нашите калкулации бяха за по-малко, само че от финансовият министър сподели, че толкоз са нужни още, с цел да бъде спазен законът. Ние не желаеме нищо в допълнение. Настояваме просто да се съблюдава “, добави тя. 

„ Тези 39 млн. лв., които служебното държавно управление отпуска, ще бъдат разпределени отмерено съгласно броя на състава на всеки университет и ще доближи до всеки един в държавните ВУЗ-ове. Добрата вест от през вчерашния ден е, че нарастване няма да получи единствено университетският състав, а и административният, а заплатите на тези чиновници са близки до минималната “, сподели още проф. Темелкова. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР