Още 18 720 дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите

...
Още 18 720 дози от ваксината срещу Covid-19 на компаниите
Коментари Харесай

Нова пратка ваксини на „Пфайзер/Бионтех“ пристигна в София

Още 18 720 дози от имунизацията против Covid-19 на фирмите „ Пфайзер " и „ Бионтех " дойдоха минути след 7:00 часа тази заран на летище София.

Това е следващата пратка с ваксини, откакто първите 9750 дози, които бяха задоволителни за имунизирането на към 5 хиляди души, беше доставена на 26 декември предходната година.

На идващия ден стартира имунизацията на медиците на първа линия, която продължава и до през днешния ден като част от първата фаза на имунизационния проект. Днес започва втората фаза на имунизацията.

След като компанията производител заяви за закъснение на ваксини против Covid-19 н Европа, през днешния ден идват малко повече от половината от предстоящите 35 хиляди дози.

От компанията производител показват, че забавянето на количества от имунизацията е краткотрайно, а ускорени доставки ще започват в седмицата от 15 февруари.

Втората партида с 25 хиляди ваксини на „ Пфайзер " и „ Бионтех " дойде на 4 януари и незабавно по-късно бе разпределена до петте РЗИ-та в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна.

На 13 януари България получи 2400 дози от втората утвърдена ваксина против ковид - тази на " Moderna ", които останаха в РЗИ-София. Още 4000 дози би трябвало да дойдат на 25 януари. Имунизацията с тази ваксина изисква слагането на две дози в период от 28 дни.

Целта на здравното министерство е 36% от популацията на страната да бъде имунизирано през първите шест месеца на годината, напомня БГНЕС.

" България е осигурила и декларирала към 5 на брой производители „ количества ваксини за 6 милиона души население, при допускането, че всички ваксини са двудозови и че децата до 16 години не са показани на този стадий като подобаваща група за имунизиране ", обявиха от здравното ведомство.

За останалите две ваксини - на „ Санофи " и „ Новавакс " Novavax, с която се чака Европейска комисия да подписа контракт, също са планувани количества и са разчетени за възнаграждение такива - за 3 млн. души население.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР